Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României. Speranțe de 29 de miliarde de euro

 

Comisia Europeană a aprobat astăzi Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, a anunțat, la București, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Țara noastră ar urma să primească, în perioada 2021-2026, granturi de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi de 14,9 miliarde de euro. Prima tranșă, în cuantum de 3,8 miliarde de euro, va ajunge în țară la finalul lunii noiembrie, a precizat premierul Florin Cîțu.

 

Aflată astăzi la București, în ziua în care Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României, Ursula von der Leyen a făcut anunțul privind aprobarea PNRR în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. „Sunt încântată să anunţ aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare şi rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Fiind axate pe asigurarea tranziţiei verzi şi a tranziţiei digitale şi mergând de la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor până la îmbunătăţirea conectivităţii şi a competenţelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potenţialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investiţiile şi reformele ambiţioase prevăzute în plan sunt implementate integral”, a declarat președinta Comisiei Europene.

 

Ursula von der Leyen a adăugat că Planul României a răspuns unor „criterii foarte exigente”: „Combină, pe de o parte, investițiile în tranziția verde și digitală și, pe de altă parte, reformele necesare pentru a face față principalelor provocări structurale cărora trebuie să le facă față România, de exemplu pentru crearea unor baze financiare solide. Vezi investiții în reforma pensiilor și digitalizarea administrației financiare. Și vă felicit pentru că lucrați la crearea unui venim minim de incluziune, foarte important, de asemenea, pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabili și în sprijinul gospodăriilor cu venituri reduse. Și dacă ar fi să mă uit la întregul set de reforme, aș menționa și reforma sistemului de învăţământ, pentru că generația viitoare merită, desigur, acest lucru”.

 

Referindu-se la evaluarea făcută de Comisie PNRR, premierul Florin Cîțu a precizat că la 10 din cele 11 criterii analizate România a obținut calificativul maxim, A. Singurul calificativ B a fost acordat la criteriul legat de costuri. „PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Lucru care pentru România va însemna dezvoltare, va însemna modernizare. În următorii cinci ani, PNRR  ne va ajuta să implementăm reformele și investițiile pe care ni le-am asumat. Și veți vedea că aceasta înseamnă automat că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii. PNRR-ul României este printre cele cinci cel mai bine finanțate Planuri din Uniunea Europeană, era normal ca negocierile să nu fie ușoare. Ne-am respectat angajamentul: PNRR a fost aprobat, iar până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro. Sunt extrem de mulțumit de faptul că evaluarea Comisiei a fost una pozitivă, această evaluare arată că PNRR-ul a fost bine construit, coerent în ceea ce privește reformele și investițiile și, foarte important, acoperă nevoile pe care România le are în acest moment. De altfel, faptul că am obținut 10 calificative A din 11 arată aprecierea Comisiei Europene. Ce e esențial pentru noi, pentru români, este că am reușit, după negocieri intense, să introducem în PNRR câteva investiții esențiale, iar construirea de autostrăzi este ceva la care țin în mod special. Acum, trebuie să fim foarte atenți la partea de implementare”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

 

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie. În PNRR sunt incluse 107 investiții din toate domeniile, a spus Cîțu, subliniind că o treime din alocări merge spre transporturi: „Este cea mai mare alocare aprobată de Comisie pentru acest domeniu, iar acest lucru va face diferența pentru România! Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi (A7, A8, A1 și A3), 3,9 miliarde de euro pentru căi ferate și trenuri, 1,2 miliarde de euro pentru tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană locală și alte 600 de milioane de euro pentru investițiile la metrou (București și Cluj). Investim și în domeniul educației, în sistemul de sănătate- ceea ce va include spitale noi, secții noi, modernizarea clădirilor existente și, foarte important, echipamente noi. Lista este lungă, toate aceste alocări vor construi România, o vor dezvolta și o vor moderniza”.

 

Președintele Klaus Iohannis a punctat că aprobarea PNRR de către Comisia Europeană este doar o victorie de etapă a României, esențială fiind implementarea la timp, cu respectarea termenelor, a măsurilor prevăzute în acest plan. „Aprobarea planului reprezintă un moment simbolic, de o mare importanță pentru viitorul țării noastre. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și al unui efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan. Finalizarea Planului Național și aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă. Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de-abia acum. Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor din acest plan este esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă – demararea și, mai ales, finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând aceste fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană putem schimba România în profunzime, putem construi o țară așa cum ne-o dorim”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available