MuMA, prototipul pentru campusul WeWilder de la Armeniș, a fost nominalizată la cel mai prestigios premiu de arhitectură contemporană din Europa – EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award. Concursul se ține din doi în doi ani, iar din România au fost nominalizate opt construcții.
Muma Hut este o „tiny house”, construită prin eforturi voluntare în livada lui Danu, în satul vechi din comuna Armeniș, care își așteaptă oaspeții ce doresc să experimenteze viața sălbatică atât în interiorul, cât și în afara cabanei, prin fereastra ieșită îndrăzneț în peisaj. A prins viață prin ateliere de proiectare și construire, în mai multe weekenduri între mai și iulie 2020, iar modul de lucru oferă un exemplu de bune practici în care implicarea voluntară crește încrederea localnicilor în forțele proprii și le alimentează imaginația.
Casa își propune să fie un exemplu în ceea ce privește forma – o „cameră de livadă” – și materialele utilizate, care sunt achiziționate din zonă pentru a încuraja practicile tradiționale. Lemnul a fost folosit pentru structură/incinte, precum și pentru șindrilă, toate fiind realizate din resurse locale.
„MuMA a luat naștere atunci când lumea parcă stătea în loc, în primăvara anului trecut; Miodrag ne-a contactat și ne-a propus să începem cu pași mărunți visul WeWilder, să ne imaginăm ce înseamnă locuirea in natură la scară mică, să testăm tehnici și materiale și să punem în aplicare spiritul de co-working pentru natură, de-a pune umărul la dezvoltarea unor zone faine precum e Măgura Zimbrilor”, arată inițiatorii proiectului.
MuMA este o casă cu structură din lemn construită deasupra unei alte structuri din lemn care acționează ca fundație. Acoperișul și fațadele longitudinale sunt acoperite cu șindrilă tradițională, lucrată manual de nepotul unui vechi meșter de-al locului. Fațadele mici, pereții interiori și podeaua sunt finisate cu scânduri din lemn și panouri din placaj. Pereții, acoperișul și podeaua sunt izolate cu vată de sticlă.
Geamul este format dintr-un panou fix din sticlă dublă, montat într-o structură metalică care este atașată la cadrul din lemn. Celelalte două ferestre cu cadru din lemn sunt utilizate pentru a aduce lumina directă a soarelui dimineața și după-amiaza și pentru ventilație.
„La MuMA și pentru Campusul WeWilder, un mesaj important este arhitectura invizibilă și ce model lăsăm localnicilor prin astfel de intervenții noi. Așa că am ales să fim atât de-ai locului, cât și de-ai timpurilor noastre, să dăm valoare tehnicilor vechi, materialelor locale și sustenabile, să facem clacă și să ne bucurăm alături de armenișeni de coleșă (mămăligă) cu brânză de oaie și răchie zi de zi, să învățăm unii de la alții”, mai spun constructorii MuMA.
Echipa acestora este formată din Miodrag Stoianov, Oana Mondoc, Daniel Hurduzeu, Alina Floroi, Ioan Moldovan, Krisztina Maria Bokos, Felix Pantalici, Raoul Chiricheș, Florin, Pepe Peralta Guerrero, Ioan Buse, Joachim Cotaru, Gabi Cotaru, Marijus Pudar, Maria Sgîrcea, Vlad Servan, Filip Baciu, Marcel Baciu, Răzvan Dima, Nea Ilie, Muma Ana, Domnul Iacob, Doamna Ana, Maria, Bibi Ion, Domnul Ion, Matei Miculescu.
CITEȘTE ȘI: În Caraș-Severin a început amenajarea primului campus de co-working în natură din România
Surse foto: Eduard Terschak și WeWilder