Control judiciar și sechestru asigurător pentru fermierii falși de la Caransebeș

 

Procurorii DNA au dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a celor doi caransebeșeni, membri ai familiei Cârpaci, suspectaţi că ar fi obținut finanțări europene de aproximativ 2.000.000 de lei ilegal, pe baza unor documente ori declaraţii false depuse la APIA și AFIR.

 

Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au strâns, în cazul suspecților Ion Rusalin Cârpaci și Marinela Cârpaci, date și probe care conturează mecanismul pus la punct de aceștia pentru a obține fonduri europene fără a avea acest drept, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, programe precum „Instalarea tânărului fermier” și „Agricultură ecologică”.

 

Concret, în perioada 2016 – 2022, cei doi ar fi înființat, atât pe numele lor cât și pe numele altor persoane din anturaj, societăți comerciale sau persoane fizice autorizate pe care, de fapt, le controlau. Ulterior, atât personal cât și prin intermediari, ar fi depus la APIA și AFIR documente și declarații false sau inexacte – declarații, adeverințe, certificate – prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile. „În realitate, niciunul dintre inculpați nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a fi considerat un fermier activ, nedesfășurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate fiind lăsate în paragină. Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi obținut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii, până la concurența sumei menționate mai sus”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

 

CITEȘTE ȘI: Percheziții la Caransebeș într-un dosar ce vizează fraude cu fonduri europene. Prejudiciul, estimat la 2.000.000 de lei

 

Cei doi caransebeșeni au fost plasați sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 9 iunie 2023, în sarcina lor fiind reținută comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În această cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent. Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, precizează DNA.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available