Corupția și parandărătul!

În cadrul dezbaterii cu tema ”Probleme antreprenoriale într-un oraș post industrial”care a reunit la Reșița comunitatea locală a platformei civice România 100 au fost atinse puncte nevralgice ce caracterizează starea de fapt a orașului.

Prezent la dezbatere, președintele Federației Inițiativa Timișoara, Laurențiu Ștefănescu, a vorbit despre factorii care generează lipsa resursei umane în orașe precum Reșița și, totodată, imposibilitatea creșterii salariilor. Corupția și șpaga sunt, după părerea acestuia, principalele cauze ale dezechilibrelor de pe piața muncii.

”Piața României este în cadrul unei piețe globale europene și, prin urmare, oameni pregătiți la un anume nivel profesional tind să meargă în vest, acolo unde salariile sunt mai mari. Prin urmare, există această migrație naturală generată de diferențele de dezvoltare tehnologică. Dar mai e un motiv, mult mai serios, pentru care există acest dezechilibru, pe care toată lumea îl recunoaște, de resursă umană, și anume corupția. Mai ales în circumstanțele în care vorbim de baronate, așa cum sunt ele percepute din exterior a fi în județe precum Caraș-Severin”, spune Ștefănescu.

Corupția în orașele mici ca Reșița a devenit multiplicatoare de sărăcie, iar șpaga este un cost sistemic care se vede inclusiv în salarii.

”Pentru că există un singur operator al cererii, care este statul român reprezentat de o mulțime de instituții și mulți ofertanți, care sunt operatorii economici și atâta timp cât corupția funcționează într-o astfel de piața, se întâmplă două fenomene: pe de o parte nu există concurență reală între operatori persoane fizice, iar aceștia se dezvoltă nu pe bază de creativitate și performanțe, ci pe baza unor relații parazite, care se observă foarte mult în orașe precum Reșița, Turnu Severin, și un al doilea motiv e intrarea capitalului aici, care e suprataxat, renumita șpagă.

Atâta timp cât banii vin de la stat, un singur operator care este statul, care trimite bani prin diferite instituții ale sale, care la rândul lor în baza unor contracte le dau unor operatori privați, comunitatea, cum e cea din Caraș, depinde în proporție de 80%, poate peste 80%, de statul român”, mai spune președintele organizației civice de la Timișoara.

Un șef al autorității administrative dintr-un astfel de oraș, oricine ar fi el, poate să fie cel mai corect om cu putință, odată ajuns în vârf, ori acceptă tipul acesta de compromis, ori dispare, deoarece presiunea e uriașă, s-a mai spus în dezbatere.

Salariile sunt așadar proaste în orașele mici nu pentru că nu vor patronii, ci pentru că trăim într-un mediu în care corupția e sistemică iar costul acestei corupții uriașe e principalul factor de sărăcie în orașe precum Reșița.

”Degeaba antreprenorul ”Ghiță” face un contract cu administrația publică a străzilor și ia o anumită sumă, atâta timp cât 20% e ”parandărătul”. Acesta este un cost sistemic care se vede inclusiv în salarii. El nu-și permite să plătească omul obișnuit la salariu normal pentru că trebuie să dea parandărătul. Mai mult decât atât, nu-și permite nici să pregătească oameni pentru că politicienii se schimbă, peste trei ani s-ar putea să vină alții la putere și el nu știe dacă mai are șansa să permanentizeze contractul”, mai afirmă Ștefănescu.

Și nu în ultimul rând, un alt factor generator al stării de dezechilibru, amintit la această dezbatere, este acela că agenții economici și-au pierdut abilitatea și capacitatea de a lucra concurențional, iar pe piața din România ar trebui să rămână doar acei care pot exporta în exterior ceea ce produc, în Reșița aceștia fiind extrem de puțini, majoritatea patronatelor fiind doar o ”poveste proastă” care ar trebui să dispară, încheie președintele Federației Inițiativa Timișoare, Laurențiu Ștefănescu.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite