COVIDUL POZITIV. A scăzut numărul turiștilor nemulțumiți de drumurile din Banatul Montan!

După luna mai, în care doar 861 de turiști au ajuns în unitățile de cazare din Caraș-Severin, cu 96% mai puțini decât în aceeași lună a anului trecut, în iunie numărul turiștilor pare să fi explodat. Situația este, însă, departe de cea obișnuită pentru această perioadă a anului.

Odată cu prima lună de vară, turismul din Caraș-Severin dă semne că începe să își revină din șocul generat de pandemia de coronavirus. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în iunie au ajuns în unitățile de cazare din Caraș-Severin 7.432 de turiști. Un număr mult mai mare față de lunile martie, aprilie și mai, în care, cumulat, numărul turiștilor a fost sub 6.500 (martie: 5.300; aprilie: 307; mai: 861). Raportat la 2019, însă, turismul se află în continuare pe o pantă descendentă.

În Caraș-Severin, numărul sosirilor în unitățile de cazare a fost, în iunie 2020, cu 69,58% mai mic decât în aceeași lună a anului trecut. O scădere considerabilă, și totuși, cu 5 puncte procentuale sub cea înregistrată la nivel național – au fost cu 74,5% mai puțini turiști în iunie 2020 decât în iunie 2019 – și cu 3,5 puncte procentuale sub media pe Regiunea Vest. Dintre cei 7.432 de turiști care au ales județul Caraș-Severin în luna iunie, doar 99 au fost străini. În iunie 2019, numărul turiștilor străini a fost de 1.048. Diferența, în acest caz, este pe deplin justificată de măsurile restrictive de circulație luate de fiecare stat din cauza pandemiei de COVID-19.

Topul destinațiilor turistice pe timp de criză

Cea mai căutată destinație din Caraș-Severin a fost, la fel ca în iunie 2019, stațiunea Băile Herculane, însă numărul turiștilor a fost semnificativ mai mic: 3.357, față de peste 15.300 anul trecut. Pe locul 2 în ceea ce privește numărul de turiști se situează Berzasca, localitatea din Clisura Dunării fiind chiar împotriva trendului descendent înregistrat anul acesta. Astfel, dacă în iunie 2019 aici ajungeau 524 de turiști, în aceeași lună a anului în curs numărul acestora a fost cu peste 100 mai mare. Și nu este singura localitate din Clisura Dunării care a reușit această performanță. Chiar dacă numărul turiștilor nu a fost unul mare, la Coronini și Sichevița s-au înregistrat creșteri față de iunie 2019, o posibilă explicație fiind aceea că în zonă au fost deschise unități de cazare noi. În topul destinațiilor din Caraș-Severin se află și Sasca Montană, comună situată în zona Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, unde au ajuns peste 400 de turiști. În scădere, totuși, față de iunie 2019 când au fost 569 de turiști. În schimb, zona Văliug-Brebu Nou a înregistrat o scădere destul de consistentă: de la aproximativ 1.300 de turiști în iunie 2019, la 600 anul acesta. Iar în cele două municipii ale județului, Reșița și Caransebeș, se poate vorbi chiar despre o prăbușire a numărului de sosiri în unitățile de cazare în iunie 2020 față de iunie 2019: de 80% la Reșița și de aproape 65% la Caransebeș.

CITEȘTE ȘI: Tanc dat în urmărire de Consiliul Județean? Un Tiger II sau Bizon TR-85M1, suspectat de sabotaj edilitar în Caraș-Severin

Într-un top al Regiunii Vest, județul Caraș-Severin se situează pe locul 2, după Timiș, în privința numărului de turiști care au ajuns aici. În Timiș au fost 9.813 turiști, în Caraș-Severin, 7.432, în Arad, 6.131, iar în Hunedoara, doar 3.491 turiști. Cu siguranță, însă, că în județele Timiș și Arad numărul celor care au beneficiat de cazare în unitățile hoteliere a fost serios influențat (pozitiv) de… turismul de afaceri. Capitol la care Caraș-Severinul chiar este restanțier.

Când minus cu minus dă… un minus mai mic

Pe lângă atâtea și atâtea efecte negative ale scăderii numărului de turiști veniți lunile acestea în Banatul Montan, în comparație cu anul trecut, există și un motiv de bucurie. A scăzut implicit și numărul turiștilor nemulțumiți de calitatea drumurilor județene din Caraș-Severin! Pentru că, dacă n-au venit aici, nici nu se mai pot plânge că și-au distrus mașinile prin hârtoapele celor de la Direcția de Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean. Mai puțini turiști veniți din afara județului înseamnă mai puțină reclamă negativă făcută acestuia. Semn că și pandemia asta (de COVID) e bună la ceva, dacă tot ne-am pricopsit cu niște administratori de județ care doar mimează că-și fac treaba.

Explicație foto: Drum județean din Caraș-Severin, la o săptămână după ce a fost reparat în mandatul actualului președinte al Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available