Sunt probleme din ce în ce mai mari în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccin anti-COVID-19 și, pentru a se asigura că vor exista suficiente doze pentru efectuarea rapelului, autoritățile centrale au luat decizia amânării cu peste două săptămâni a tuturor persoanelor sub 65 de ani care erau programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie.
Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) a anunțat, astăzi, o nouă amânare în etapa a doua a campaniei de vaccinare, pe fondul reducerii drastice a numărului de doze distribuite de firmele producătoare. Astfel, 66.884 de persoane sub 65 de ani, din categoria angajaților din domenii esențiale, indiferent dacă suferă de boli cronice sau nu, vor fi reprogramate pentru vaccinarea anti-COVID-19 începând cu 16 februarie, în ordinea planificării inițiale, conform căreia are fi trebuit să se vaccineze în perioada 30 ianuarie-11 februarie. Potrivit reprezentanților CNCAV, fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin email o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, confirmarea reprogramării va fi comunicată și prin intermediul unui robot telefonic.
Motivele invocate pentru această amânare sunt „diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie a 42.000 de doze, o reducere de aproximativ 20%, însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior” dar și „comunicatul EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente, n.r.) din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului Comirnaty, respectiv clarificarea indicației de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze”, se precizează în comunicatul de presă emis de CNCAV.
Ce se întâmplă în Caraș-Severin
Pe de altă parte, reprezentanții Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare dau asigurări că „persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost”. La Reșița, imunizarea a 300 de persoane din aceste categorii ar urma să fie făcută zilele acestea, de către o echipă mobilă de la Centrul de Vaccinare deschis în incinta Sălii de Sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța”. „Ne-au sosit alte 300 de vaccinuri. Le-am preluat și pe acestea pe o linie telefonică de la Direcția de Asistență Socială și urmează să se deplaseze colegii noștri la Căminul de persoane vârstnice din Muncitoresc, la persoane cu dizabilități, la persoane care nu se pot deplasa și finalizăm și acest al doilea tronson de vaccinuri”, a declarat, ieri, primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, în Caraș-Severin, ultimele doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer au ajuns miercuri, 27 ianuarie. Este vorba despre 1.422 de doze. În ultimele 24 de ore, în județ au fost imunizate 545 de persoane: 138 la Spitalul Județean de Urgență Reșița, 148 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, 126 la Spitalul Orășenesc Oravița, 31 la Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu, 42 la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă și 60 la Sala de Sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița. „De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în Caraș-Severin s-au primit 8.404 de doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 și s-au administrat 6.907”, informează reprezentanții DSP Caraș-Severin.
Incidența cumulată a noilor cazuri de COVID-19 continuă să scadă
În ceea ce privește evoluția cazurilor de COVID-19 în Caraș-Severin, trendul se menține descendent. Incidența cazurilor cumulate la 14 zile a scăzut la 1,37 la mia de locuitori, iar în Reșița, la 2,4‰. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 25 de cazuri noi la nivelul județului și un deces, „o femeie de 78 de ani din Reșița infectată cu coronavirus care avea și hipertensiune arterială esențială grad 2 cu risc cardiovascular foarte înalt. Aceasta era internată la Spitalul Județean de Urgență Reșița”. În momentul de față, în Caraș-Severin sunt 582 de cazuri active de COVID-19. Dintre persoanele depistate pozitiv și nevindecate, 126 sunt internate în spitalele din Reșița, Caransebeș și Oravița (13 sunt în stare gravă pe secțiile ATI), iar celelalte sunt în izolare instituționalizată sau la domiciliu. De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost testate pentru depistarea infecției cu coronavirus 13.586 de persoane. Au fost depistate pozitiv 7.626 de persoane, dintre care 398 au decedat.
La nivel național, bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 724.250, iar cel al deceselor survenite în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19, la 18.196, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 2.737 de cazuri și 91 de decese.