„Cuibușorul de nebunii” al UEMR, transformat în Stațiunea Științifică UBB – Danubius!

Campusul universitar de la Coronini a fost transformat în stațiune științifică a Universității „Babeș Bolyai”. Aceasta este prima măsură organizatorică anunțată oficial de către instituția de învățământ superior din Cluj Napoca după preluarea prin absorbție a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Stațiunea Științifică UBB – Danubius va avea atât o componentă de cercetare, cât și una de cazare.

Universitatea „Babeș Bolyai” va inaugura, în foarte scurt timp, Staţiunea UBB – Danubius de la Coronini. Aceasta a fost dotată deja cu două laboratoare ştiinţifice, coordonate de Facultatea de Biologie şi Geologie și cea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Univeristății Babeș Bolyai. Este vorba despre un Laborator de Biogeografie și Conservare a Biodiversității și un Laborator pentru Investigarea Factorilor de Mediu. Cele două laboratoare se află la parterul corpului A al fostului campus, und mai sunt, de asemenea, o sală de conferințe și alte spații pentru organizarea unor activităţi cu caracter academic cum ar fi: practica de specialitate a studenților, workshopuri, simpozioane, conferințe sau congrese științifice și școli de vară.

De asemenea, cele două corpuri de clădire de la Coronini oferă și facilităţi de cazare pentru aproximativ 60 de persoane și de preparare și servire a mesei. Corpul A are 11 camere de cazare (2 locuri/cameră), cu baie proprie fiecare, 2 apartamente cu dormitor, baie, chicinetă și cameră de zi, iar corpul B dispune de bucătărie, sală de mese, 2 camere pentru cazare (2 locuri/cameră), cu baie proprie și 7 camere cu o capacitate de cazare pentru 3-4 persoane/cameră, fiecare cu cu baie proprie.

„Așa cum am spus la data acceptării propunerii universității din Reșița de a fuziona prin absorbție cu UBB, unul din motivele principale a fost și angajarea activă a UBB în proiecte de tip Danubius. Am dorit acest lucru, l-am realizat, iar acum aștept ca specialiștii și studenții UBB, din Cluj-Napoca și din Reșița, să utilizeze și să dezvolte această componentă științifică, atât în sine, cât și cu impact asupra educației și relației inovative cu comunitatea și mediul socio-economic”, a declarat  rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David. Acesta a precizat că Universitatea „Babeș Bolyai” are în pregătire realizarea și altor laboratoare științifice, relaționate cu Dunărea și Parcul Natural Porțile de Fier, dar și cu alte parcuri naturale din Caraș-Severin.

Campusul de la Coronini a fost realizat printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 3,8 milioane de lei.

Într-o scrisoare deschisă adresată în luna mai a acestui an ministrului Educației, în care erau semnalate efectele nefaste ale managementului neperformant din ultimii 10 ani de la UEMR, președintele de onoare al Sindicatului FIRES din UEMR, prof. univ. dr. ing. Răduca Eugen, făcea trimitere și la Campusul de la Coronini. „Acesta este inclus în SC UEMR Servicii SRL, societate comercială cu 60% acționariat UEMR, care se află în insolvență, acum derulându-se procesul de faliment, după ce ani de zile acesta a funcționat pe pierdere, fiind, din câte cunoaștem, singura unitate (și) comercială neprofitabilă de pe Clisura Dunării. Un timp a fost administrator Președintele Ligii Studenților din UEMR, care fost declarat câștigător al unui așa-zis concurs împotriva unei persoane cu doctorat în marketing! Paguba produsă în timpul cât acesta a condus obiectivul a fost considerabilă, banii nefiind recuperați”, semnala Eugen Răduca în urmă cu cinci luni. Iată că acum, la scurt timp după ce UEMR și-a schimbat managementul urmare a fuziunii cu UBB, patrimoniul universitar din Clisura Dunării începe să fie pus în valoare.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite