Creste finantarea de baza pentru învatamantul preuniversitar

Joi, 19 Ianuarie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Creste finantarea de baza pentru învatamantul preuniversitar resita.ro -Creste finantarea de baza pentru învatamantul preuniversitar

Costul standard per elev/prescolar pentru învatamantul preuniversitar de stat, particular si confesional acreditat, pentru anul 2017, creste de la 3.043 lei/an la 3.740 lei, potrivit a doua hotarari adoptate în sedinta de miercuri a Guvernului.

Unitatile de învatamant preuniversitar de stat, particular si confesional acreditat primesc finantare de baza, în limitele costului standard per elev/prescolar, de la bugetul de stat, din sumele defalcarte din TVA prin bugetele locale. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de învatamant, filiera, profil, specializare/domeniu, în functie de marimea si tipul unitatilor de învatamant, mediul urban/rural si coeficientii de temperatura din zone geografice.

Pe baza costului standard per elev/prescolar se aloca:

Ø  Finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum si a contributiilor aferente acestora pentru unitatile de învatamant. Nu sunt incluse în aceasta categorie cheltuielile pentru alocatii pentru transportul la si de la locul de munca, precum si cheltuielile salariale în natura.

Ø  Finantarea cheltuielilor cu pregatirea profesionala, a cheltuielilor cu evaluarea periodica a elevilor, precum si a celor pentru bunuri si servicii. Cheltuielile cu pregatirea profesionala includ si cheltuielile legate de formarea continua si evaluarea personalului din unitatile de învatamant preuniversitar particular si confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din învatamantul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere la valoarea coeficientului 1, de baza. Coeficientii de diferentiere sunt stabiliti în functie de tipul unitatii de învatamant (gradinita, scoala gimnaziala, liceu teoretic, scoala profesionala, colegiu), numarul de elevi înscrisi, zone de temperatura (sunt sase zone de temperatura identificate), precum si mediul urban/rural.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

11°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 87%

Vant: 11.27 km/h

  • 18 Oct 2017

    Mostly Cloudy 22°C 8°C

  • 19 Oct 2017

    Partial inorat 22°C 10°C

Curs Valutar

Rieker