Imprimă această pagină

Fasangul german la Resita si în Banatul Montan

Marți, 23 Ianuarie 2018
Evalueaza articolul
(1 Vot)
Resita .ro -Fasangul german la Resita si în Banatul Montan Resita .ro -Fasangul german la Resita si în Banatul Montan foto : banatfm.ro

Resita se pregateste pentru una dintre cele mai asteptate manifestari din acest inceput de an.

„Cu prilejul fasangului, pe strazile Resitei umblau mascatii. În duminica fasangului obiceiul îsi gasea apogeul. Mascatii cutreierau strazile singuri sau în grup, strazile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Barzavei rasuna de strigaturi, sunete de zurgalai, de tipete de bucurie si plansete, sunete de diferite intensitati si tonalitati, acorduri de acordeoane si alte instrumente muzicale. Copiii fugeau dupa mascati strigand Ripp-Ripp-hali-pup.“

Astfel descria profesorul, scriitorul si etnograful resitean Alexander Tietz în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumega furnalele în vai”) perioada de fasang la Resita.

Povestea zilelor de fasang la Resita poate continua cu amintiri ale oamenilor în varsta, de astazi. Astfel, amintindu-si de anii dintre cele doua Razboaie Mondiale, ei povestesc despre o atmosfera incandescenta. Toata populatia era prezenta fie pe strada ziua, fie în diferitele localuri unde se continua distractia seara, respectiv toata noaptea. Erau prezentate diferite masti, diversitatea lor fiind recunoscuta si apreciata de spectatori. Noaptea tarziu aveau loc demascarile, moment gustat de toti cei prezenti. Si nu în ultimul rand, manifestarea culminanta se petrecea în ultima zi a fasangului. La ora 24 se ardea simbolic fasangul sau se înmormanta, depinde de locul desfasurarii manifestarii.

Dar de fapt ce înseamna fasangul? Este perioada cuprinsa între prima saptamana de dupa Boboteaza si Miercurea Cenusii, adica ziua în care crestinii apuseni (romano-catolicii, evanghelicii-luterani si reformatii) intra în Postul Mare de dinaintea Sarbatorii Pastelui.

Din pacate, razboiul, urmarile sale si perioada de persecutii care a urmat, au condus la „înghetarea” acestei sarbatori. Abia în anii `70 ai secolului trecut, Ansamblul de Operata în limba germana, mentorul activitatii culturale germane din acea perioada, a revigorat aceasta traditie prin organizarea faimoaselor baluri mascate la care participau pana si 1.200 de invitati. Pentru muzica semnau renumite formatii de muzica germana din Banatul de Ses si din Resita. Din pacate, datorita emigrarii multor persoane din conducerea ansamblului, acesta si-a încheiat activitatea în mijlocul anilor `80 si implicit nu s-au mai organizat aceste baluri.

Primul bal de fasang de dupa evenimentele din 1989 a avut loc în anul 1991, în organizarea Asociatiei Germane de Cultura si Educatie a Adultilor Resita. De atunci, an de an, asociatia organizeaza aceasta manifestare, reusita ei consemnandu-se în fiecare an de catre mass-media scrisa si vorbita. Anul acesta, balul de fasang se desfasoara în ziua de 25 februarie, pentru a 27-a oara.

Din anul 2000, asociatia nosastra organizeaza în perioada fasangului din fiecare an sarbatoarea taiteilor, o manifestare gustata de toti cei prezenti. Desigur se servesc taitei, se asculta muzica, se danseaza si se canta, se asculta scheciuri. Asociatia Germana de Cultura si Educatie a Adultilor Resita organizeaza de asemenea an de an, în ultima zi a fasangului, o dupa-amiaza de voie buna înaintea intrarii în post - sarbatoarea gogosilor.

Anul acesta, resitenilor li se alatura multe organizatii si parteneri în derularea Fasangului german în Banatul Montan, manifestare ce reprezinta si astazi o prezenta activa în viata traditionala a etniei germane din Resita si din întreg judetul Caras-Severin, a anuntat Erwin Josef Tigla.