Când încercați să pierdeți sau să vă mențineți greutatea, cât de mult mâncați este la fel de important ca ceea ce mâncați. Controlul porțiilor are un motiv întemeiat: într-o lume plină de produse cu dimensiuni mari, cu exces caloric, este foarte ușor să-ți depășești bugetul de calorii la o singură masă.
Nutriționiștii definesc o porție ca și cantitatea de mâncare pe care o alegeți să o mâncați pentru mese sau gustări (precum o farfurie cu paste sau o mână de stafide). Pe de altăparte, o „porție” care este menționată pe etichetele nutriționale este cantitatea de mâncare pe care experții o recomandă să fie consumată dintr-un anumit aliment. În mod ideal, dimensiunile porției dvs. ar trebui să se alinieze cât mai aproape cu dimensiunile de servire de pe ambalaj.
Deci, care este modalitatea potrivită de a verifica dacă mănânci porția corectă? Aici îți poate fi la îndemână un cântar de bucătărie.
Acesta este o modalitate excelentă de a învăța despre greutățile reale ale porțiilor și poate fi de ajutor pentru persoanele care numără caloriile. Dacă presupuneți că mâncați un piept de pui de 200g, dar mâncați de fapt o bucată de 400g, aceasta poate însemna o diferență considerabilă.
Vă veți da seama câte calorii și macronutrienți sunt, de fapt, în anumite porții. În timp, un cântar de bucătărie vă „antrenează” pentru a aplica aceleași principii pe cont propriu. Folosirea unui cântar vă va ajuta, de asemenea, să învățați cum arată de fapt porțiile corecte, astfel încât să puteți estima ocular mai eficient atunci când nu aveți acces la el sau când veți fi mai flexibil cu dieta dvs. în viitor.
Cum funcționează un cântar de bucătărie?
Cele mai multe cântare de bucătărie vă permit să alegeți unitatea de măsură în care doriți să vă cântăriți mâncarea, cum ar fi kilograme, uncii sau grame. Unele cântare au calculatoare de macronutrienți pe care le puteți programa pentru produsele alimentare pe care le cântăriți, iar cântarul va afișa profilul de macronutrienți al alimentului având în vedere greutatea măsurată.
Pentru a cântări lucruri precum pulberi, lichide, semințe, uleiuri sau orez, puteți cântări mai întâi recipientul în care aveți de gând să le puneți, iarapoi cântăriți recipientul împreună cu alimentele.
Diferența dintre cele două greutăți este greutatea alimentului în sine.
5 sfaturi pentru utilizarea corectă a unui cântar de bucătărie
1. Fiți sigur ca e pe 0, înainte de a începe, mai ales dacă utilizați o scală analogică (sau mecanică). Este important să o setați la zero înainte de a pune alimentele, pentru a obține o măsurare corectă. Majoritatea cântarelor digitale se vor reseta automat la zero.
2. Cântăriți mâncarea înainte de a fi gătită. Pentru majoritatea produselor alimentare, informațiile de pe eticheta nutrițională se referă la versiunea sa brută, negătită. După procesul de gătit, carnea, legumele și boabele își vor pierde o parte din greutate, dar vor avea în continuare aceea și cantitate de grăsimi și calorii. Pentru a preveni consumul „accidental” de grăsimi și calorii în plus, asigurați-vă că veți cântări alimentele înainte de a fi gătite.
3. Alegeți un cântar cu o capacitate suficient de mare. Când alegeți un cântar, este mai bine să optați pentru un model care să aibă o capacitate de cinci sau mai multe kilograme, mai degrabă de cât unul cu o capacitate de doar unul sau două kilograme.
4. Când precizia contează, optați pentru digital. Există două tipuri de cântare de bucătărie: analogic și digital. Versiunile analogice funcționează cu un arc, iar acul se mișcă pe măsură ce adăugați alimentele. Aceste cântare pot fi mai puțin precise în timp, pe măsură ce arcurile încep să se uzeze. Versiunile digitale utilizează un senzor de sarcină electrică pentru a măsura greutatea și au un display cu cristale lichide. Dacă cântăriți alimentele și vă doriți cât mai multă precizie, un cântar de bucătărie digital este cea mai bună opțiune.
5. Păstrați-l curat. Între utilizări, curățați placa de cântărire pentru a preveni acumularea de reziduuri alimentare care ar putea contribui la o greutate incorectă sau transferul de bacterii de la alimente mai vechi.