Reșițeanul Claudiu Ionel Pasăre a reușit să câștige, ieri, la Curtea de Apel Timișoara recursul formulat împotriva sentinței Tribunalului Caraș-Severin prin care îi era anulată diploma de doctor în științe militare și informații, obținută la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.
La opt ani de când Claudiu Pasăre devenise doctor în științe militare și informații, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) anunța, în decembrie 2019, retragerea titlului de doctor acordat acestuia. Motivul: se constatase că teza de doctorat a lui Pasăre, intitulată „Tendințe și perspectivă ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global”, întrunea suficiente elemente pentru a fi considerată plagiat. Despre toate acestea resita.ro a scris pe larg în articolul „Claudiu Pasăre, doctor fals vreme de 8 ani?!”.
Ca urmare a deciziei CNATDCU, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a emis Ordinul nr. 3705/21.04.2021 privind retragerea titlului de doctor atribuit în 2011 lui Claudiu Pasăre. În temeiul acelui ordin de ministru, instituția care eliberase diploma de doctor, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, a cerut apoi în instanță, în decembrie 2021, anularea diplomei.
Tribunalul Caraș-Severin s-a pronunțat în aprilie 2022. Soluția pe scurt: „Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune ridicată de pârâtul Pasăre Ionel-Claudiu. Admite cererea reclamantului ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII «MIHAI VITEAZUL» (U.M. 0418 Bucureşti) în contradictoriu cu pârâtul PASĂRE IONEL-CLAUDIU. Anulează diploma de doctor în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii eliberată de Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» nr. 1036/10.01.2012.”
Claudiu Pasăre a atacat sentința dată de Tribunalul Caraș-Severin, recursul fiind judecat la Curtea de Apel Timișoara. Unde i s-a dat ieri câștig de cauză. Conform minutei de pe portalul instanțelor de judecată, prin Hotărârea nr. 1238/14.12.2022, Curtea „Admite excepţia de nelegalitate formulată de recurentul – pârât Pasăre Ionel – Claudiu în contradictoriu cu Ministerul Educaţiei. Constată nelegalitatea Ordinului nr.3705/21.04.2021 emis de Ministrul Educaţiei şi Cercetării. Admite recursul declarat de recurentul – pârât Pasăre Ionel – Claudiu în contradictoriu cu intimata – reclamantă Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» prin reprezentant Direcţia Juridică a SRI împotriva sentinţei civile nr. 170/13.04.2022 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 1227/59/2021. Casează sentinţa civilă recurată şi, în rejudecare, respinge acţiunea formulată de reclamanta Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» prin reprezentant Direcţia Juridică a SRI în contradictoriu cu pârâtul Pasăre Ionel – Claudiu. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă.”
În prezent, Claudiu Pasăre este angajat la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în calitate de consilier al unuia dintre cei patru chestori, deputatul PSD de Galați Mitică-Marius Mărgărit. Reșițeanul a mai fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe, în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în Ministerul Educației și la cabinetul fostului senator Ioan Talpeș. A trecut prin trei partide: PDSR/PSD, UPSC (partidul creat de Talpeș și înghițit ulterior de PDL) și PRU (partidul înființat de Sebastian Ghiță). La alegerile parlamentare din 2016 a candidat fără succes, în calitate de președinte PRU Caraș-Severin, pentru un loc în Camera Deputaților. În 2004, la vârsta de 24 de ani, Claudiu Pasăre a fost cel mai tânăr consilier local din cadrul Consiliului Local al Municipiului Reșița, ales pe listele PSD.