După ce a renovat case bătrânești și mori de apă din Caraș-Severin, Asociația „Acasă în Banat” și-a adaptat activitățile la criza COVID-19 și ajută familiile vulnerabile din mediul rural să treacă mai ușor peste această perioadă. La sfârșitul săptămânii trecute, voluntarii au ajuns în 13 sate din Caraș-Severin.
Asociația „Acasă în Banat” a dat startul campaniei „Dar din Dar” în Săptămâna Mare, când au fost împărțite aproximativ 4 tone de alimente și produse de igienă la 210 familii din 40 de sate din Caraș-Severin și Timiș, însă faptele bune ale voluntarilor nu s-au oprit la perioada sărbătorilor pascale.
„Părinți disperați că au rămas fără loc de muncă și nu mai au ce pune pe masă copiilor”
Campania a fost reluată și, la sfârșitul săptămânii trecute, alte peste 150 de familii din satele cărășene Peștere, Sasca Montană, Potoc, Bogodinț, Sasca Română, Socol, Baziaș, Câmpia, Pârneaura, Zlatița, Berzasca, Liubcova și Bigăr au primit pachete cu produse de bază, conserve, dulciuri și produse de igienă, de la voluntarii asociației.
„Pentru noi a fost uimitor să ajungem în localități unde, la marginea satului, locuiesc oameni în condiții de Evul Mediu. Am găsit oameni bătrâni care ne-au întâmpinat plângând pentru că nu mai aveau bani de mâncare, părinți disperați că au rămas în perioada asta fără loc de muncă și nu mai au ce pune pe masă copiilor”, a declarat președintele Asociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan.
Campania „Dar din Dar” continuă și toți cei care doresc să sprijine inițiativa o pot face donând alimente neperisabile, produse de igienă, pc-uri, laptopuri, tablete sau donând bani în conturile Asociației „Acasă în Banat”, cu mențiunea „Dar din Dar”:
LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/ BIC: BTRLRO22
PayPal: acasainbanat@gmail.com
2 ani în slujba comunităților rurale din Banat
„Acasă în Banat” și-a început activitatea în mai 2018. În cei 2 ani aniversați acum, echipa asociației s-a implicat în aproape 150 de comunități din tot Banatul.
În Caraș-Severin, voluntarii au zugrăvit 32 de case din comuna Eftimie Murgu, în cadrul proiectului Color the Village și, în 2019, au demarat un nou proiect: „În toamna anului trecut am luat la pas satele de munte pentru a identifica, evalua și fotografia morile de apă. Până astăzi am reușit să identificăm 245 de instalații în 88 de localități. La finele lunii februarie a acestui an am renovat prima noastră moară de apă, la Sasca Montană, iar în prezent lucrăm la un proiect prin care, până la finele acestui an, vom renova alte 10 mori de apă din Banatul de Munte”, explică Radu Trifan.