De ce o investiție de 50 de milioane de euro într-un oraș ca Reșița? „Am răspuns mai mult din curtoazie invitației primarului de a descoperi Reșița, dar ulterior am fost impresionat”

Construcția mall-ului din Mociur ar putea începe la sfârșitul anului viitor. Anunțul a fost făcut de Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România, în cadrul unei emisiuni pe zf.ro, în care a dezvăluit și detalii despre cum a reușit primarul Ioan Popa să convingă divizia imobiliară a grupului francez Auchan să investească la Reșița, în condițiile în care investițiile de acest gen în orașe cu sub 100.000 de locuitori sunt evitate.

Proiectul dezvoltat de Ceetrus la Reșița, care prevede reconfigurarea și urbanizarea fostei platforme industriale Mociur prin amenajarea unui complex de retail, servicii turistice și locuințe, este similar celui pe care compania franceză îl derulează, deja, de peste 8 ani, la Brașov. „La Reșița vorbim despre 40 de hectare în interiorul orașului. Raportat la dimensiunea orașului, este comparabil cu proiectul Coresi de la Brașov (pe o suprafață de 120 de hectare, n.r.), desigur, cu alte tipuri de provocări. Acum suntem în momentul în care lucrăm la masterplan, urmând ca acesta să fie transformat într-un PUZ. Avem astăzi un timeline orientat către 2021 pentru a obține aceste documente administrative și sperăm ca la sfârșitul lui 2021, poate în primăvara lui 2022, să fim deja în construcţie cu primele elemente din masterplan”, a declarat Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România, în cadrul emisiunii „Investiți în România”, pe zf.ro. Ceetrus România a achiziționat terenul din Mociur la licitație, anul trecut, de la administratorul judiciar al UCMR, pentru 3 milioane de euro.

„Un investitor merge acolo unde este dorit”

Dar cum au ajuns francezii de la Ceetrus să investească tocmai la Reșița, un oraș considerat de mulți „capăt de linie”, unde nu se întâmplă niciodată mai nimic? I-a convins primarul Ioan Popa. „Un investitor merge acolo unde este dorit. Dacă m-ați fi întrebat acum 5 ani dacă pe lista de investiții a Ceetrus se găsește orașul Reșița, în mod sincer v-aș fi spus că nu. Dacă noi am ajuns la Reșița, am ajuns pentru că am fost solicitați într-un mod formal de către primarul orașului, domnul Ioan Popa. Am participat la un seminar pe teme de dezvoltare durabilă și smart city și întâmplarea a făcut ca în același panel să fim noi, eu împreună cu domnul Popa, pe care nu îl cunoșteam. La sfârșitul seminarului, în urma unei discuții destul de ample despre proiectul de la Brașov, domnul Popa ne-a invitat politicos dar ferm să venim să descoperim orașul Reșița. Am răspuns invitației într-o primă fază mai mult din curtoazie, dar, ulterior, am fost impresionat”, a dezvăluit Tatian Diaconu.

Asta se întâmpla în urmă cu 2 ani, iar ceea ce l-a impresionat pe CEO-ul Ceetrus România nu a fost atât orașul în sine, cât mai ales deschiderea manifestată de administrația locală: „Fiind axat pe o latură industrială aflată în declin, Reșița a urmat acest declin. Și atunci când mergi din București sau Brașov, sigur că prima imagine nu este neapărat cea pe care o așteaptă un investitor de calibrul Ceetrus. Dar dacă treci de acest lucru și ajungi să te uiți puțin cu sufletul, fără să pierzi din vedere latura economică, găsești o mulțime de argumente pentru a putea fi contributor la dezvoltarea sau redezvoltarea orașului. La Reșița am întâlnit o instituție a primăriei extrem de deschisă, care își dorește investitori, care își dorește să schimbe fața orașului. Și astăzi cred că, după Brașov, avem două orașe în care noi investim cu drag, pentru că oamenii sunt deschiși să discute despre cum se va dezvolta orașul lor în următorii 10-15 ani. Iar dacă ai o viziune pe termen mediu și lung, poți fi contributor acolo unde găsești această deschidere din partea comunității și a administrației locale pentru discuții sincere, cu cărțile pe masă. Poți găsi proiecte de succes dacă fiecare dintre părți își asumă propriile responsabilități”.

Parteneriat public-privat de tip moral

La Reșița, CEO-ul Ceetrus România vorbește despre un parteneriat public-privat moral, de genul celui de la Brașov, care nu poate fi implementat fără o colaborare strânsă cu administrația locală: „La fel ca la Brașov, remarc și la Reșița aceeași orientare spre un parteneriat public-privat de tip moral și cred că, acolo unde oamenii își dau mâna în beneficiul comunității și decid să facă dezvoltări și investiții de amploare, există suficient de multe legi în România care să ne permită să facem aceste lucruri. Pentru a nu recrea niște poli urbani, după cum din nefericire vedem în foarte multe orașe din Top 10, cu o urbanizare de tip haotic, singura modalitate de a face o dezvoltare orientată către viitor este această discuție între aparatul administrativ local și investitorul privat. În aceste discuții se pot reglementa o mulțiume de teme care sunt de interes comun și în interesul comunității. Noi nu vrem să ne creăm propriul oraș în interiorul orașului într-un mod nefericit”.

Tatian Diaconu subliniază că oraşele de sub 100.000 de locuitori nu pot să iasă din „nodul Gordian“ al problemelor: nu au dezvoltare pentru că nu sunt oameni, şi nu au oameni pentru că nu există dezvoltare. Or, la Reșița spune că tocmai asta a găsit, oameni deschiși, cu viziune și cu dorința reală de a găsi soluții pentru dezvoltarea orașului.

Natura din Banatul Montan, privită cu ochii unui copil ce descoperă o altă lume

De asemenea, în alegerea Reșiței pentru dezvoltarea proiectului imobiliar a contat foarte mult și perspectiva oferită de întreaga zonă. „Ceetrus este o companie cu un acționariat de tip familial și, când vorbești de un astfel de acționariat, vorbești de o perspectivă lungă și foarte lungă a investițiilor pe care le faci. De fiecare dată când mergem cu un proiect în comitetul de investiții pentru validare, încercăm să aducem, dincolo de aspectul acesta rece al cifrelor, și perspectiva de dezvoltare a comunității. Uitându-mă la Reșița, vă invit pe toți cei care nu ați mers în zona Banatului să redescoperiți o parte din România. Eu m-am întors la Reșița după 35 de ani și descopăr zona Semenicului și tot ce înseamnă natura din Banatul Montan cu ochii unui copil ce descoperă o altă lume. Dacă vorbim de toate aceste calități ale unei zone, atunci poți să mergi să investești. Dacă privești lucurile din perspectiva matematică a unui fond de investiții, acolo apar probleme pentru că rentabilitatea cerută s-ar putea să nu fie la înălțime”, a explicat Tatian Diaconu.

Investiţia pe care Ceetrus România o are în plan pentru platforma Mociur este de aproximativ 50 de milioane de euro. „Noi vrem să oferim Reșiței, reșițenilor, un exemplu că se poate, un motiv de mândrie. Și suntem convinși că împreună putem contribui la redezvoltarea unui oraș cu un trecut extraordinar în zona industrială”, a concluzionat CEO-ul Ceetrus România, pentru zf.ro.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available