Consilierii locali reșițeni au aprobat, astăzi, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022, acesta fiind cu 50% mai mare față de anul trecut și de aproape patru ori mai mare decât în primul an de mandat al edilului Ioan Popa.
Bugetul aprobat astăzi de către consilierii locali se ridică la 403.100.390 lei (peste 80 de milioane de euro) pe partea de venituri, și la 407.414.830 lei pe partea de cheltuieli, diferența fiind excedentul bugetar local înregistrat la finele anului trecut, în cuantum de 4.314.440 lei.
Este o sumă record pentru municipiul Reșița, chiar și în condițiile în care în buget nu au fost introduse costul per elev, care nu a fost transmis de Ministerul Educației, și nici cota aferentă din impozitul pe venit pentru reechilibrarea bugetelor locale, care nu a fost aprobată de Consiliul Județean. Iar acest lucru se datorează în principal proiectelor cu finanțare europeană, a explicat primarul Ioan Popa, la finalul ședinței Consiliului Local: „Comparativ cu bugetul validat în 2016, de circa 23 de milioane de euro, este de aproape patru ori mai mare. Este un buget care se datorează în primul rând proiectelor de investiții pe fonduri europene a căror maturitate se împlinește preponderent în 2022, iar o parte se vor duce spre 2023, când este anul final pentru proiectele finanțate în ciclul 2014-2020. Mă refer la tramvai, fazele 1, 2, 3, care incumbă undeva la 70 de milioane de euro, Centrul multifuncțional, Mociurul, Blocul fetelor și celelalte proiecte cunoscute – amintesc aici investițiile în școli, unele încă în derulare, cum ar fi gimnazialele 2, 7, 8, 9, și câteva grădinițe”.
Edilul a precizat că nu vor exista probleme cu cofinanțarea acestor proiecte, întrucât gradul de îndatorare al Municipiului Reșița este în scădere: „Nu ne plângem, pentru cofinanțarea acestor proiecte avem resursă pregătită în special printr-un credit-punte cu CEC și BCR. Suntem într-o situație financiară foarte stabilă, gradul de îndatorare al Reșiței fiind în continuă scădere. Pregătim, evident, în acest an, fișe pentru proiectele din ciclul financiar 2021-2027”. Totodată, a adăugat primarul, cotele de impozit pe venit sunt în creștere, dublându-se în ultimii cinci ani: „Cotele de impozit pe venit, I.V., aferente Reșiței sunt de la lună la lună din ce în ce mai mari, ceea ce dovedește că salariile sunt în creștere și că numărul de resursă umană ocupată din Reșița este tot mai mare. Dacă în 2016-2017 aveam cote de impozit pe venit de 2,3-2,7 milioane de lei, am ajuns ca în ianuarie 2022 să avem undeva la 5,3 milioane de lei și în februarie să primim suma de circa 7 milioane de lei – lucru care este îmbucurător pentru noi, ne dă încredere și optimism să mergem mai departe pe construcții, pentru că din spate vor veni și resurse financiare să ne ajute pe cofinanțări. Practic, aceste cote de I.V. sunt, din punctul meu de vedere, cel mai bun barometru al evoluției unei primării sau a unui oraș”.