UPDATE. Decizia care a TRIPLAT dintr-un foc numărul cărășenilor trimiși în ȘOMAJ TEHNIC

Ieri, într-o singură zi, s-a triplat numărul salariaților din Caraș-Severin pentru care se solicită șomaj tehnic din cauza efectelor pandemiei de COVID-19! Se ajunge la 10.500 de persoane, cele mai multe fiind din zona Caransebeș, și nu Reșița!

Până ieri, în Caraș-Severin, numărul persoanelor trimise ori intrate în șomaj tehnic din cauza efectelor pandemiei asupra economiei abia depășise 3.000. Hai 3.500, dacă ținem cont de ambele instituții care preiau astfel de solicitări de la operatorii economici. Ieri, însă, la sediul AJOFM a apărut și solicitarea unei firme care a ridicat la circa 10.000 numărul celor trimiși în șomaj tehnic!

„Până acum, începând cu data de 1 aprilie, au fost depuse la AJOFM Caraș-Severin 633 de solicitări din partea agenților economici în vederea decontării sumelor aferente șomajului tehnic, pentru un număr de 9824 de angajați cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului”, ne-au declarat ieri reprezentanții AJOFM. Aceștia ne-au precizat că „explozia” numărului total este datorată cererii primite ieri din partea unei firme, căreia, ni s-a spus, nu i se poate divulga însă identitatea.

Cel mai mare angajator privat din județ… 

Cum până ieri media de proaspeți șomeri, cu contracte individuale suspendate doar, era de 5 persoane pe angajator, iar acum aceasta a crescut brusc la 15, am tras concluzia că firma în cauză a trimis în șomaj tehnic aproximativ 6.500 de salariați. Or, în Caraș-Severin, de ani buni mai există o singură societate comercială care ar putea dispune de un așa număr de salariați. Se numește SC SE Bordnetze SRL Buchin și este cel mai mare angajator privat din județ: potrivit ultimelor bilanțuri depuse la Finanțe, firma a avut în medie 5.500 de salariați în anul 2016, 5.900 în 2017 și 7.200 în 2018.

Decizia trimiterii în șomaj tehnic a salariaților de la firma din Buchin, comună aflată la o aruncătură de băț de Caransebeș, ridică în Caraș-Severin la peste 10.000 numărul total de persoane ajunse în șomaj tehnic din cauza coronavirusului. Celor 9.800 înregistrate ieri la AJOFM, li se adaugă acelea de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Cifre smulse cu… forcepsul jurnalistic

De la AJPIS, însă, din cauza conducerii Agenției Naționale (ANPIS), informațiile ajung mult mai greu la presă. Cu 24 de ore înaintea expirării perioadei în care se puteau depune cereri de șomaj tehnic pe luna martie, în 10 aprilie, ziarul resita.ro a aflat totuși, pe căi oficiale mult prea birocratice, că existau 520 de solicitări, dintre care 310 de la persoane fizice autorizate, 115 de la întreprinderi individuale, 64 de la persoane cu profesii liberale.

În așteptarea încă unui răspuns aprobat de ANPIS, cel cu privire la cifrele finale pe Caraș-Severin, știm neoficial că numărul total de cereri ar fi între 600 și 700. Adăugând la acestea cifrele de la AJOFM, s-ar ajunge în acest moment la aproximativ 10.500 de persoane pentru care operatorii economici din Caraș-Severin solicită indemnizații de șomaj tehnic pe luna martie.

UPDATE, ora 11.00

Tocmai ne-a parvenit răspunsul de la AJPIS. În perioada 1-10 aprilie, s-au primit 930 de solicitări, dintre care doar 587 corespund prevederilor legale, echivalentul unui efort bugetar de aproximativ 1.200.000 lei. În ceea ce privește plata efectivă a indemnizației de sprijin COVID-19, „până la această dată s-au efectuat plățile pentru un număr de 160 de cereri eligibile și depuse în perioada 1-6 aprilie 2020. Suma totală plătită pentru aceste cereri este de 303.197 lei. Pentru cererile depuse ulterior, sumele vor fi plătite pe măsură ce vor fi alocate de la bugetul de stat”, informează jr. Elena Solomonesc, director executiv al AJPIS Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite