De fiecare dată când scriem despre cazurile de COVID-19, apar voci care ne pun la zid. Suntem acuzați de câte și mai câte. Suntem bălăcăriți în fel și chip. Ni se spune că am fost plătiți să o facem. Și da, recunoaștem…
Recunoaștem că Guvernul a oferit presei bani ca să-i promoveze mesajele covidiene. Ce a făcut resita.ro? A refuzat pomana, pardon, oferta. Lista cu televiziunile, publicațiile și site-urile care au ales să depună cereri pentru a primi bani de la Guvern ca să mediatizeze comunicatele autorităților este publică. O găsiți aici. RESITA.RO nu se numără printre beneficiari. Am preferat să pierdem o potențială sursă de finanțare, pentru a câștiga în schimb mult mai mult. Ne-am câștigat libertatea de a scrie ce, cât și cum considerăm noi că trebuie scris pe tema COVID-19. A fi acceptat publicitate guvernamentală pe un subiect atât de sensibil ar fi însemnat să intrăm complet dezarmați într-un război fără precedent. Un război în care principalul dușman nu este neapărat noul coronavirus, ci prejudecățile oamenilor, atât de ușor de manipulat într-un an electoral de către grupările politice dispuse să sacrifice orice pentru un vot în plus.
Și atunci, dacă nu ne plătește nimeni să scriem întruna despre infecțiile cu noul coronavirus, de ce o facem? Motivația noastră este pe cât de simplă, pe atât de puternică. O facem din respect pentru dumneavoatră. Din respect pentru copiii, părinții și bunicii noștri. Din respect pentru medicii și asistenții medicali care nu au abdicat de la misiunea lor de a salva vieți, deși acum sunt nevoiți să profeseze în condiții mai vitrege ca oricând. O facem, nu în ultimul rând, din respect pentru adevăr, oricât de dureros ar fi acesta.
Așadar, noi vom continua să scriem. Reacțiile adverse la articolele noastre sunt dovada cea mai bună că trebuie să o facem. Atâta timp cât mai există oameni care nu înțeleg că este de bun-simț să ne protejăm unii pe alții de acest virus, atâta timp cât suntem înjurați că scriem despre asta, înseamnă că trebuie să scriem în continuare. Înseamnă că războiul nu este câștigat. Iar noi nu avem de gând să dezarmăm. Or, arma noastră fiind scrisul, vom scrie. Vom scrie și vom tot scrie. Din respect față de cei care se sacrifică în prima linie. Din respect față de toți oamenii de bine.
N.B. În ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost raportate doar trei noi cazuri de COVID-19. Dar în cele două spitale cu secții de profil din județ se află 123 de pacienți, 70 dintre aceștia fiind internați la spitalul din Caransebeș. Momentan, numai în două localități cărășene masca a devenit obligatorie și în spațiile publice deschise. De noi toți depinde însă ca măsurile speciale impuse de autorități să nu fie extinse în mai multe zone ale județului sau chiar la nivelul întregului județ. Nu trebuie decât să purtăm mască în spațiile închise, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm pe mâini. Chiar atât de greu să (ne) fie?