„Detector pentru viață”. Mai multe locuințe din Caraș-Severin vor fi dotate gratuit cu detectoare de fum și monoxid de carbon

 

10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, donate de E.ON și Delgaz Grid, vor ajunge în locuințe din 19 județe, printre care și Caraș-Severin, în cadrul campaniei „Detector pentru viață” derulată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

 

Caraș-Severin se află, alături de Alba, Brașov, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, pe lista județelor în care vor fi distribuite, gratuit, detectoare de fum și monoxid de carbon. În total, în cele 19 județe vor ajunge, cu ajutorul reprezentanților inspectoratelor pentru situații de urgență, 10.000 de detectoare, donate de E.ON și Delgaz Grid în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, parte a parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat între IGSU și E.ON România în urmă cu 12 ani.

 

Campania „Detector pentru viață”, care își propune să evidențieze importanța montării detectoarelor în locuințe, dar și necesitatea curățării și reparației coșurilor de fum, a fost lansată, sâmbătă, 24 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, Raed Arafat, inspectorul general IGSU, Dan-Paul Iamandi și CEO E.ON România, Volker Raffel. Aceasta se derulează în contextul în care, potrivit statisticilor IGSU, anul trecut, în România, au avut loc peste 6.600 de incendii la locuințe, în medie 18 pe zi, care au afectat 1.125 de persoane, dintre care 268 și-au pierdut viața. „Multe tragedii ar fi fost evitate dacă în imobilele afectate ar fi fost montate detectoare sau dacă cele existente nu ar fi fost scoase din funcțiune, așa cum din păcate am constatat că se întâmplă în numeroase cazuri. Tocmai de aceea, împreună cu partenerii noștri de la DSU și IGSU, încercăm să-i facem conștienți pe oameni că astfel de dispozitive, care nu costă mult, ne pot salva nu doar bunurile și casele, dar mai ales viața noastră și a celor dragi”, a afirmat CEO E.ON România, Volker Raffel (foto), în cadrul conferinței de presă.

 

Pe lângă prevenirea unor eventuale tragedii, instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe este și o oportunitate de a conștientiza populația cu privire la importanța măsurilor de precauție, consideră șeful DSU, Raed Arafat: „Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente. Detectoarele de fum și monoxid de carbon nu sunt un lux, ci o necesitate – un scut protector ce ne poate salva viețile și bunurile. Aceste dispozitive ne oferă timpul prețios necesar pentru a reacționa în situații de urgență, reducând semnificativ riscul de victime și daune materiale. Prin această campanie, împreună cu partenerii noștri instituționali, facem un apel la responsabilitatea fiecăruia. De aceea, vă îndemnăm, cu tot respectul și seriozitatea, să vă alăturați acestei inițiative și să instalați detectoare de fum și monoxid de carbon în locuințe. Implicarea voastră și a celor din jur poate salva vieți”.

 

Potrivit datelor IGSU, cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate (33%), instalațiile electrice defecte (23%), mijloacele de încălzire (14%), focul deschis (8%) și alte împrejurări (22%).

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available