Planul operativ de acţiune pentru iarna 2021-2022 pe reţeaua de drumuri naţionale din judeţul Caraş-Severin a fost aprobat astăzi, 21 octombrie, în ședința Colegiului Prefectural. La secțiile companiei de drumuri naționale aprovizionarea cu material antiderapant este în plină desfășurare și urmează să fie finalizate și licitațiile pentru utilaje de deszăpezire.
Rețeaua de drumuri naționale din Caraș-Severin are o lungime de aproximativ 600 de kilometri, iar pentru acțiunile de prevenire și combatere a poleiului și înzăpezirilor, Secţia „Drumuri Naţionale” (SDN) Caransebeş, structură a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, a organizat 13 baze: Caransebeș, Slatina Timiș, Lugoj, Bucova, Carașova, Măureni, Ezeriș, Valea Cernei, Mehadia, Bozovici, Oravița, Moldova Nouă și Berzasca și patru puncte de sprijin.
Potrivit Planului operativ de acţiune pentru iarna 2021-2022 pe reţeaua de drumuri naţionale din Caraş-Severin aprobat astăzi, pentru asigurarea unor condiții corespunzătoare de trafic în perioada 21 octombrie 2021 – 31 martie 2022, în caz de polei sau înzăpeziri, sunt necesare 134 de utilaje (autobasculante cu lamă și răspânditor, buldoexcavatoare, încărcătoare, tractoare, autofreză sau autoremorcher); 7.680 de tone de sare și 95 de tone de clorură de calciu – în conformitate cu normativele în domeniu, pe drumurile naționale nu se folosește nisip, se acționează doar cu materiale antiderapante chimice.
În momentul de față, pe stocul SDN Caransebeș se află 52% la sută din necesarul de material antiderapant (aproximativ 4.000 de tone de sare și 30 de tone de clorură de calciu), iar pentru cinci baze sunt în desfășurare licitațiile pentru utilaje. „Pentru asigurarea materialelor chimice – sare și clorură de calciu – există un contract încheiat la nivelul Companiei Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar pentru asigurarea autoutilajelor DRDP Timișoara a prevăzut două acorduri cadru cu valabilitate de patru ani, din care unul este în derulare începând cu noiembrie 2020, iar al doilea are procedura finalizată, dar se află la această dată în perioada de depunere a contestațiilor. Dacă, din cauza acestora, nu se va putea încheia acordul cadru până la 1 noiembrie, autoutilajele de deszăpezire vor fi asigurate pe toată raza județului, prin dislocare de pe contractele existente în cadrul DRDP Timișoara”, a explicat șeful Secţiei „Drumuri Naţionale” Caransebeş, Ioan Boba.
În opinia acestuia, „exceptând poate anumite perioade cu fenomene extreme, numărul total de 67 de autoutilaje cu lamă și răspânditor, suplinite de 31 de autoutilaje grele și 36 de utilaje auxiliare, organizate pe baze de deszăpezire şi puncte de sprijin, coordonate şi conduse prin Comandamentul DRDP. Timişoara şi SDN. Caransebeş, în conlucrare permanentă cu Comandamentul Judeţean Caraş-Severin, pot asigura condiţii corespunzătoare pentru circulaţia rutieră pe întreaga reţea de drumuri naţionale de pe raza județului Caraș-Severin, pe toata durata iernii 2021-2022”.
În ceea ce privește intervențiile pentru deszăpezire sau pentru înlăturarea poleiului, reprezentanții Secţiei „Drumuri Naţionale” precizează că acestea se fac în funcție de nivelul de viabilitate al drumului: „Pentru nivelul I de viabilitate, timpii maximi de intervenție sunt de trei ore de la semnalarea fenomenului – pentru răspândirea materialului antiderapant în vederea combaterii poleiului și a înzăpezirii; opt ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite – pentru deszăpezirea drumului pe minimum o bandă de circulație și 24 ore după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite pentru deszăpezirea drumului pe toată partea carosabilă. Pentru celelalte niveluri de viabilitate, acești timpi cresc semnificativ”. În Caraș-Severin, aproximativ 44% din rețeaua totală de drumuri naționale este încadrată în nivelul 1 de viabilitate.