Cel puțin pe hârtie, totul este pregătit pentru sezonul rece în ceea ce privește intervențiile pe drumurile naționale din Caraș-Severin în caz de ninsori sau îngheț. Membrii Colegiului Prefectural au aprobat planul operativ care ar trebui să împiedice situațiile întâlnite în fiecare an, când iarna ia mai mereu prin surprindere autoritățile.
Rețeaua de drumuri naționale de pe raza județului Caraș-Severin are o lungime de aproximativ 600 de kilometri, iar pentru desfășurarea acțiunilor de prevenire și combatere a poleiului și a înzăpezirilor au fost organizate 12 baze de deszăpezire și patru puncte de sprijin. Potrivit reprezentanților Secției Drumuri Naționale Caransebeș, structură care asigură viabilitatea rețelei pe perioada sezonului de iarnă 2020-2021 (20 octombrie 2020 – 31 martie 2021), toate secțiile dispun atât de utilaje proprii, cât și de utilaje închiriate și au deja pe stoc material antiderapant pentru intervenții de urgență (aproximativ 5.862 de tone de sare și 85 de tone de clorură de calciu). În total, în Planul operativ de acțiune aprobat de Colegiul Prefectural este prevăzut un necesar de aproximativ 12.000 de tone de sare, peste 170 de tone de clorură de calciu și 134 de autoutilaje.
„Considerăm că, exceptând poate anumite perioade cu fenomene extreme, cele 67 de autoutilaje cu lamă și răspânditor, suplinite de 31 de autoutilaje grele de genul încărcatoare, autofreze, autogredere și 36 de utilaje auxiliare: automacarale, trailere sau stații pentru prepararea cloruriia, organizate pe baze de deszăpezire şi puncte de sprijin, pot asigura condiţii corespunzătoare pentru circulaţia rutieră pe întreaga reţea de drumuri naţionale de pe raza județului Caraș-Severin pe toată durata iernii 2020-2021”, a declarat șeful Secției Drumuri Naționale Caransebeș, Ioan Boba. Acesta a mai precizat că pentru asigurarea materialelor antiderapante există un contract încheiat la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar pentru asigurarea autoutilajelor sunt în derulare două proceduri de achiziție la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, bazele de deszăpezire vor fi verificate dacă într-adevăr au utilajele și stocurile de materiale antiderapante necesare pentru a interveni în caz de ninsori sau polei. Controalele au fost dispuse de prefectul Crisitan Gâfu în cadrul ședinței în care a fost aprobat „Planul operativ de acțiune pentru iarna 2020-2021 pe rețeaua de drumuri nationale din judeţul Caraş-Severin care sunt administrate de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin Secţia Drumuri Naţionale Caransebeş”.