Drumul Secășeni-Grădinari, mai scump cu 25 la sută. Nota de plată? Peste 5 milioane de lei, din bugetul județului

Consiliul Județean Caraș-Severin a actualizat documentația economică la proiectul de modernizare a DJ 581, de la intersecția cu Secășeni până la intersecția cu DN 57. Prețul rezultat după intrarea în vigoare a celebrei OUG 114 este de 25,8 milioane de lei, cu aproape 5,5 milioane de lei mai mare decât cel prevăzut în contractul de finanțare semnat cu ADR Vest în 2017.

Diferența, care nu este eligibilă din fonduri europene și va fi suportată în întregime de beneficiar, CJ Caraș-Severin, provine în mare parte din creșterea valorii manoperei cu peste 50 la sută. Aceasta a fost generată de prevederile OUG 114 adoptată de Guvernul PSD în 2018.

„Creșterea valorii de investiție se datorează în primul rând OUG 114 din 2018. Această ordonanță precizează la articolul 71 că, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat se stabilește la suma de 3.000 de lei lunar. Acest lucru implică o creștere a valorii manoperei cu aproximativ 56 la sută, față de valoarea din documentația inițială”, se arată în referatul ce însoțește proiectul supus spre aprobare consilierilor județeni, semnat de președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

În plus, din 2017 (de la momentul întocmirii proiectului de modernizare a drumului) până în prezent, au crescut semnificativ și prețurile la materiale, astfel încât niciun constructor nu s-ar mai fi putut încadra cu costurile în valoarea estimată a contractului.

Odată cu această actualizare, Consiliul Județean speră să găsească o firmă care să reabiliteze cei 9 kilometri de drum. O misiune ce s-a dovedit imposibilă de-a lungul celor doi ani care au trecut de la data semnării contractului de finanțare. „De la semnarea contractului și până în decembrie 2019 procedura de achiziție (pentru proiectare tehnică și execuția lucrărilor, n.r.) a fost reluată de patru ori din motive neimputabile Consiliului Județean. S-au depus oferte neconforme, inacceptabile. La ultima procedură care a avut loc în decembrie 2019, au fost înscriși trei operatori economici dar până la data limită de depunere a ofertelor, niciun operator nu a încărcat oferta în SICAP (sistemul informatic de achiziții publice), astfel procedura de atribuire a fost anulată automat”, se precizează în același referat.

Actulizarea indicatorilor economici pentru acest tronson de drum a fost aprobată în ultima ședință a Consiliului Județean. Și, o dată cu ea, și o povară financiară de peste 5,5 milioane de lei pentru bugetul județului.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite