Rețele stradale de acces spre cartier și în interiorul acestuia
Prin articolul „Cartierul Mociur, în plin proces de modernizare” informam cititorii că printr-o serie de proiecte complementare, selectate în urma apelurilor pentru fișele de proiect lansate de Asociația „Grupul de Acțiune Locală Reșița” (GAL Reșița) și finanțate prin Programul Operațional Regional, zona urbană marginalizată cartier Mociur va fi beneficiara unor transformări spectaculoase.
După ce am prezentat activitățile de reabilitarea și modernizare a fondului locativ, derulate printr-un proiect aflat în faza de execuție, sau pe cele privind reabilitarea școlii primare și a grădiniței din acest cartier, ca parte dintr-un alt proiect aflat în faza de selecție a ofertelor de execuție, este timpul să facem cunoscute preocupările privind îmbunătățirea rețelei stradale de acces spre cartierul Mociur și în interiorul acestuia.
CITEȘTE ȘI: Cartierul Mociur, în plin proces de modernizare
Proiectul „Reabilitarea drumurilor de acces rutier spre ZUM Mociur, pentru a crește accesibilizarea spre/dinspre cartier” a fost avizat spre finanțare în urma a apelului de fișe de proiect POR/GAL REŞIŢA/2021/9/1/Accesibilitate și face parte din Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban; Prioritatea de investiții 9.1 – Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).
Fișele de proiecte lansate de Asociația GAL Reșița vizează implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Zonelor Urbane Marginalizate (ZUM) din Reșița.
Prin acest proiect aproape 1000 de locuitori ai cartierului Mociur vor beneficia de infrastructură nouă și de o mai bună conectare cu celelalte zone din oraș. Contractul de finanțare prevede reamenajarea a aproximativ 1.600 mp din trama stradală, pe străzile Mociur tronson I, II și III, Barbu Lăutaru, Grigore Alecsandrescu, și reabilitarea zonei rutiere și pietonale (lungimea totală a trotuarelor proiectate este de 417 m).
În plus, vor fi montate marcaje longitudinale și indicatoare de circulație, va fi asigurat accesul către proprietăți și vor fi realizate locuri de parcare.
Aceleași străzi vor beneficia și de reabilitarea infrastructurii de utilități publice pe o lungime de aproximativ 1.400 m, prin realizarea iluminatului stradal (57 stâlpi noi/corpuri înlocuite) și realizarea sistemului de preluare și evacuare a apelor pluviale pe aproximativ 646 m.
Valoarea contractului este de aproximativ 3,9 milioane lei, dintre care peste 3 milioane lei sunt bani nerambursabili.
Proiectul se află în implementare. S-a finalizat organizarea de șantier și s-au executat terasamente pe lungime de cca 100 m (Mociur III), terasamente pe lungime de cca 50 m (Mociur I). De asemenea, pe partea electrică s-au executat cămine și tubete pentru întreg amplasamentul.
Deoarece activitățile din acest proiect trebuie corelate cu activitățile din cadrul altor proiecte complementare (cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul local sau prin parteneriat public-privat) derulate în aceeași zonă, s-au acordat două prelungiri ale termenului de execuție (total 6,5 luni), urmând ca termenul de final de execuție să fie 12.06.2023.