Record absolut de proiecte depuse de Primăria Oravița pe Operațiunea A3.2 – Renovarea energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale în ultima rundă a Valului Renovării.
După ce-n prima rundă a apelurilor de finanțări prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării, Primăria Oravița a reușit obținerea de finanțări în valoare de aproape 105 milioane de lei, fără TVA, echipa de la fonduri europene a reușit și-n runda a doua un record absolut la nivel național. Este vorba de Operațiunea A3.2 – Renovarea energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, unde suma alocată a fost de 35 de milioane de euro. Conform anunțului făcut de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pe această componentă, Oravița a depus 10 cereri din cele 17 cereri finanțabile, cu un total pentru toate proiectele de 15.918.750 de euro din cele 35 de milioane disponibile. Cum regula finanțărilor prin PNRR este primul venit, primul servit, administrația orăvițeană are mari șanse să ia mai bine de 45% din suma totală alocată Operațiunea A3.2.
În urma cererilor de finanțare depuse, suma de aproape 16 milioane de euro va fi folosită pentru reabilitarea termică și energetică a 36 de blocuri din cartierul orăvițean Zona Gării.
Aur și argint pentru echipa de proiecte pe Operațiunea A3.1 – Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale
O altă performanță la nivel național a fost stabilită de administrația orăvițeană pentru cererile de renovare energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Conform Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primele două cereri introduse în sistem au fost contabilizate de echipa orăvițeană. Pe această linie de finanțare prin PNRR, bugetul total la nivel național a fost de 140 de milioane de euro, orașele având o limită de proiecte însumând 5 milioane de euro, iar municipiile reședință de județ de 10 milioane de euro. Primăria Oravița a reușit să depună cereri pentru întreaga sumă, astfel epuizând suma alocată Oraviței. Așadar, suma de 5 milioane de euro va fi folosită pentru reabilitarea termică și energetică a 14 blocuri de locuințe din Zona Gării.
Imediat după închiderea sesiunilor de depunere, primarul Dumitru Ursu și-a felicitat echipa care a participat la reușită, declarându-se mulțumit de performanțele obținute. „Vă mulțumesc pentru modul în care ați ajutat comunitatea zilele acestea! V-am simțit aproape și vă sunt foarte recunoscător că ați reușit să fim premianți și acum. Sunt convins că această colaborare pentru binele comunității va aduce fonduri importante pentru orașul nostru!”, a fost mesajul transmis de Ursu colegilor săi pe un grup de socializare.
Așadar, dacă toate cererile de finanțare vor îndeplini condițiile, Oravița ar putea beneficia de o sumă importantă pentru comunitatea din orașul de pe Valea Carașului, suma totală, în cele două runde de depunere de proiecte pe Valul Renovării, depășind 200 de milioane de lei.