Echipa Mocioalcă-Hurduzeu spune că vrea o campanie civilizată. Dar iete-l pe deputat în mandatul 5: „Bă, sunteţi nişte neica nimeni! (…) Dă-te în p**a mea!” [AUDIO]

Mai multe ziare online au arătat ieri o față mai puțin cunoscută a deputatului Ion Mocioalcă. Acestea au redat o discuție telefonică în care parlamentarul PSD (acum PRO România) îl amenință și insultă pe un ziarist incomod, care făcea o investigație jurnalistică deranjantă pentru politician. Deoarece ziaristul în cauză, Cristian Franț, face parte din echipa redacțională resita.ro, am realizat un interviu cu acesta.

„Limbaj suburban al unui deputat de la PRO România. Ion Mocioalcă, căci despre el este vorba, a înjurat un jurnalist care cerea detalii despre un accident rutier în care era implicată o mașină a Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin, relatează Realitatea PLUS”, notează realitatea.net, în ediția de ieri. „Deputatul PRO România, Ion Mocioalcă, a folosit un limbaj obscen înjurând un jurnalist”, scrie epochtimes-romania.com, pentru ca un alt ziar, romania.europalibera.org, să titreze: „Deputat Pro România înjură un jurnalist”, cu trimitere la un articol apărut tot ieri, în stirilecs.ro.

Înregistrarea audio a ieșit la iveală după ce, într-o conferință de presă organizată săptămâna aceasta la Reșița, la care au mai participat Victor Ponta, președintele PRO România, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, Silviu Hurduzeu, președinte PSD Caraș-Severin și candidat pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, deputatul Mocioalcă a declarat că în relația avută cu presa a existat de-a lungul anilor „un ton de decență și respect unii față de alții”. Ce înțelege Mocioalcă, ajuns la 5 mandate de parlamentar, prin „decență și respect” – veți afla ascultând înregistrarea audio de mai jos.

„Bă, sunteţi nişte neica nimeni! Tu şi seful tău. (…) Mă, Cristi, dă-te în p**a mea!”, îi spune Mocioalcă jurnalistului Cristian Franț, în acea discuție telefonică. Și-i mai zice președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților: „Dacă vreți să ne luptăm, ne luptăm!”. Cristi Franț făcând parte în prezent din echipa redacțională resita.ro, am realizat cu acesta un interviu în exclusivitate.

Interviu cu jurnalistul înjurat de Mocioalcă

resita.ro (Eugen Cotarcea): Cristi, când și în ce context a avut loc discuția telefonică între tine și dl deputat Mocioalcă, redată acum în spațiul public?

Cristian Franț: În seara zilei de 9 iulie 2017. Am documentat un accident rutier în care aveam informația ca era implicat dl Mocioalcă și că dansul sau dl Hurduzeu ar fi condus după un chef, deci probabil în stare de ebrietate.

resita.ro: Bănuiesc că ai contactat în acea seară și Poliția. Ce ți s-a răspuns?

Cristian Franț: L-am contactat pe dl Avram, care era inspectorul șef al IPJ CS (acel inspector șef care participa la ședințe de partid conduse de președintele Mocioalcă, n.r.), dar și pe purtătorul de cuvânt al instituției. Ambii au infirmat vreun asemenea eveniment rutier. Asta deși la fața locului îl văzusem pe dl cms Traian Dragomir, care, când a sesizat prezența noastră, a plecat de acolo.

resita.ro: La fața locului, adică unde? La locul accidentului? Ai ajuns acolo în acea seară?

Cristian Franț: Da. Am ajuns acolo ziua, în momentul în care platforma de la Transprotector venise să ridice mașina. O mașină căreia îi fuseseră luate numerele de înmatriculare, lucru care m-aș fi așteptat să i se pară suspect cms Dragomir, care era comandantul Poliției Reșița atunci.

resita.ro: Iar marca și culoarea mașinii puteau sugera că ar putea fi mașina de serviciu a președintelui Consiliului Județean, dl Silviu Hurduzeu?

Cristian Franț: Nu. Era un VW negru, care semăna izbitor cu cea condusă de dl deputat Mocioalcă în accidentul de pe pasajul Intim. Moment în care îmi era foarte clar că a condus unul dintre cei doi, căci autoturismele CJ au șoferi, ceea ce aici nu era cazul.

resita.ro: Introduci în discuție încă un accident, devenit de notorietate. Te-aș ruga să amintești, pentru cei care nu știu totuși la ce te referi, despre ce accident e vorba.

Cristian Franț: Pe 8 aprilie 2015, dl deputat a intrat cu un VW negru într-un stâlp de tramvai de pe pasajul Intim.

resita.ro: Pasajul dintre Triaj și Intim…

Cristian Franț: Da, acela. Ulterior, dl deputat a ajuns la spital, unde am ajuns și eu și înțeleg că i s-au recoltat probe biologice și că n-ar fi consumat alcool.

resita.ro: Bun, să revenim la accidentul din 2017. L-ai sunat pe dl Mocioalcă, am aflat cu toții cum a decurs dialogul cu acesta. Mi se pare ciudat că, în momentul în care ai început să aduci în discuție un accident în care fusese implicată mașina CJ, dl Mocioalcă nu te-a lăsat să-ți duci întrebarea până la capăt. Nici măcar nu îi pomeniseși numele, iar el a devenit brusc alt om, trecând la amenințări, injurii… Cum îți explici asta?

Cristian Franț: Dl Mocioalcă mă avertizase la finele campaniei electorale a localelor din 2016 că, dacă voi continua în ritmul acesta, mă va da în judecata. Ceea ce chiar a făcut. Dacă știa că eu sun, cu siguranță că nu ar fi răspuns, doar că eu am sunat de pe telefonul fix. Probabil dânsul încă era sub influența a ce consumase și și-a pierdut răbdarea rapid. Ceea ce e caracteristic pentru un baron local.

resita.ro: De ce nu ai scris atunci, imediat, un articol despre ce s-a întâmplat?

Cristian Franț: Asta doream să fac. Însă tot ce aveam era o serie de șasiu și câteva întâmplări foarte suspecte, dar care nu duceau spre o singură pistă, astfel încât să o pot însuma într-un articol. Așa se face că a trebuit să iau o decizie, iar decizia a fost să fiu cetățean înainte de a fi jurnalist și am formulat un denunț la DNA. Iar cum un denunț este incompatibil cu un articol, am renunțat la articol pentru a da posibilitatea organelor de cercetare penală să facă ce au de făcut.

resita.ro: Ce anume ai denunțat? DNA se ocupă cu fapte de corupție, nu de accidente rutiere…

Cristian Franț: Am denunțat toate aspectele suspecte care sugerau, ca și la accidentul anterior, complicitatea polițiștilor cu încercarea de a declara în fals un alt conducător auto, desigur, cu complicitatea șoferului celeilalte mașini implicate. Am denunțat faptul că, din verificările mele, pe autoturismul cu acea serie de șasiu nu era făcută asigurarea obligatorie auto. Am denunțat că pentru un accident minor, cu constatare amiabilă, nu s-ar justifica ascunderea numărului de înmatriculare. Și nici ridicarea auto cu platforma. Toate aceste elemente sugerau o conspirare. Un grup care pune la cale conspirarea unei fapte. Or, nimeni nu ascunde fapte licite!

resita.ro: Ce s-a întâmplat mai departe? DNA a acționat în vreun fel?

Cristian Franț: Greu de spus. Atunci când faci un denunț te aștepți să fii audiat de procuror, chiar să-ți fie confruntate spusele, probele (eu am pus la dosar un CD cu fotografii, filmări, înregistrări audio și printscreen-uri) cu afirmațiile altor persoane din dosar. După un an și jumătate, în ianuarie 2019, aflu că dl procuror Adrian Golban a clasat dosarul, deși eu nici nu-l văzusem la față pe acest domn procuror. Am fost extrem de șocat și dezamăgit, căci am considerat clasarea o făcătură, întrucât mă așteptam ca, înainte de a se da o soluție, oricare ar fi ea, să fiu audiat. O altă dezamăgire vine din faptul că eu cunosc destul de bine procedura penală. Dacă faci un denunț și prezinți mai multe fapte, în ordonanța de clasare procurorul are obligația de a răspunde tuturor subiectelor sesizate. Dl Golban a răspuns doar unei părți a celor sesizate de mine, alte fapte fiind practic lăsate în aer (cum ar fi dacă autoturismul cu pricina avea sau nu asigurare).

resita.ro: Deci clasarea dosarului a avut loc la 6 luni după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, revocare făcută la presiunea puterii politice de atunci. Putere care se afla în mâinile lui Liviu Dragnea și a apropiaților săi. Or, din câte ne aducem aminte, la acea dată dl Mocioalcă era fidel politicilor impuse de șeful său de partid din acea vreme, Liviu Dragnea…

Cristian Franț: Da.

resita.ro: Crezi că modul ciudat în care a fost soluționat denunțul tău care viza un lider PSD ar putea avea tocmai această explicație, schimbarea produsă la vârful DNA și teama unor procurori de a se pune rău cu Puterea PSD-ALDE?

Cristian Franț: Cred că dosarul a fost lucrat neprofesionist. Și spun asta având în spate exemplul a zeci de dosare cu fapte penale pe care le-am citit sau chiar le-am urmărit în sala de judecată. Dacă neprofesionalismul vine pe linia unei influențe politice sau de o altă natură, mi-e greu să spun. Pot bănui doar că a fost aranjată această ordonanță de clasare.

Săptămâna viitoare vom reveni asupra subiectului. Jurnalistul Cristian Franț va oferi detalii din dosarul clasat de către procurorul DNA Adrian Golban.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite