În absența polițiștilor locali de pe străzi, aceștia având, acum, atribuții în gestionarea pandemiei, primarul Ioan Popa face un apel către cetățeni să fie cu ochii în patru și să filmeze sau să fotografieze de fiecare dată când sesisează acte reprobabile.
Pe 21 martie, odată cu decretarea stării de urgență, poliția locală din toată țara a primit atribuții noi și a trecut, operațional, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Această decizie a lăsat, însă, în ofsaid autoritățile locale, care s-au trezit peste noapte fără nicio pârghie de control și supraveghere. Iar efectele negative încep să se vadă, avertizează primarul Reșiței, Ioan Popa.
„Suntem, din punctul de vedere al disciplinei și al bunei conviețuiri în Reșița, într-o suferință cruntă de când Poliția Locală este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. De aproape 4 luni, nu mai putem interveni prin intermediul Poliției Locale, nu mai putem acționa cu patrule și avem probleme deosebite pe partea de gunoaie, vandalism”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă din această săptămână.
Edilul a oferit și două exemple recente, evenimente petrecute în ultimele zile în aceeași zonă: Parcul Siderurgistului. Este vorba despre distrugerea containerelor de gunoi și vandalizarea porții de intrare pe terenul de sport multifuncțional. În acest ultim caz, „incidentul a fost filmat de niște cetățeni, cărora le mulțumesc pe această cale. Am transmis Poliției Municipiului Reșița filmarea, pentru a-i putea prinde pe cei care au făcut faptele acestea”, a precizat primarul Ioan Popa. Totodată, acesta solicită sprijinul populației: „Se întâmplă lucruri care ne pun probleme serioase și nu putem să intervenim. Suntem legați de mâini și de picioare, așa că le spun reșițenilor ca, atunci când văd lucruri reprobabile, să filmeze, să fotografieze, să avem dovezi la îndemână”.
În plus, în această perioadă, Primăria nu a putut să facă nici angajări în Poliția Locală, deși avea pregătit un concurs în acest sens. „Noi avem în total 65 de oameni în Poliția Locală, dintre care vreo 50 fac teren. Aveam pregătit un concurs de angajare, pentru că unii dintre polițiștii locali nu au trecut probele fizice și a trebuit să ne părăsească, dar nu putem să aducem alții în locul lor pentru că sunt interzise angajările pe perioada pandemiei”, a explicat edilul. Și a concluzionat: „Sper ca această stare să înceteze și să avem Poliția Locală în subordine din nou, cât mai repede”.