20 de cazuri noi de gripă au fost raportate, în ultima săptămână, la nivelul județului Caraș-Severin, față de numai 8 câte erau înregistrate anterior. Cele mai multe cazuri au fost semnalate la copii cu vârste de până la 14 ani. Din fericire, nu a fost înregistrat niciun deces.
Autoritățile au declarat epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv, după ce, în ultima săptămână, numărul îmbolnăvirilor aproape s-a dublat la nivel național, ajungând la peste 7.000 de cazuri de gripă clinică. Dintre acestea, peste 700 au fost confirmate cu laboratorul (tot aproape dublu față de săptămâna anterioară).
În Caraș-Severin, creșterea este chiar mai alarmantă, de peste trei ori. Cu un total de 28 de cazuri confirmate, județul se situează printre cele în care virusul este cel mai răspândit, după București (305 cazuri), Argeș (98), Constanța (78), Olt (58) și Iași (35). Potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, cele mai multe cazuri confirmate în Caraș-Severin au fost cele de gripa AH3 (17 cazuri) și AH1 (10 cazuri). Celălalt caz confirmat a fost gripă de tip B.
În această perioadă, medicii vin cu o serie de recomandări esențiale pentru prevenirea și limitarea infeciilor respiratorii. „Foarte importantă este asigurarea unei alimentații bazate pe fructe și legume care asigură creșterea rezistenței organismului prin aportul de vitamina C; odihna, repaosul, o igienă personală riguroasă, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, utilizarea batistelor de unică folosință. De asemenea, evitați aglomerația, iar în cazul în care nu e posibil, purtați mască facială. Și, nu în ultimul rând, evitați automedicația. Mergeți la medicul de familie pentru consult și pentru stabilirea unui diganostic și a unui tratament corespunzător”, explică directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Reșița, Violeta Moroșoi.
În Caraș-Severin au fost vaccinate antigripal gratuit peste 12.000 de persoane.