Eveniment inedit pe peronul Gării Reșița Sud: expoziție și lansarea albumului de fotografii „Locomotive reșițene”

 

Reșițenii sunt așteptați joi, 20 octombrie, în Gara Reșița Sud, pentru o altfel de călătorie: o incursiune în timp, cu ajutorul fotografiilor, în lumea locomotivelor fabricate de-a lungul anilor în orașul de pe Bârzava.

 

Împlinirea a 150 de ani de la fabricarea, la Reșița, a primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României va fi marcată, joi, 20 octombrie, ora 17.30, prin lansarea, pe peronul 3 al Gării Reșița Sud, a albumului aniversar „Locomotive reșițene”, ce prezintă cele mai importante serii de locomotive care s-au construit la Reșița. Evenimentul este organizat de Muzeul Cineastului Amator și Casa de Cultură Studențească.

 

Conținutul albumului a fost realizat cu sprijinul lui Bogdan Andrei Mihele, colecționar și pasionat de istoria municipiului Reșița. „Albumul apare în anul jubiliar 2022, când Reșița aniversează 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur de pe teritoriul actual al României și este dedicat tuturor acelora care vreme de peste nouă decenii (1872 – 1964) au fabricat în Cetatea de foc a Banatului 1.461 de locomotive noi, două dintre acestea fiind locomotive Diesel mecanice industriale cu ecartament de 600 mm”, spune Bogdan Andrei Mihele.

 

În aceeași locație va putea fi vizitată și o expoziție de fotografii având drept tematică tot locomotivele reșițene. „De trei ani de zile, alături de Casa de Cultură Studențească Reșița și cu sprijinul oamenilor iubitori ai istoriei locale, reușim să publicăm materiale legate de istoria locală. Anul acesta locomotivele și istoria construcțiilor de locomotive pe abur sunt subiectul celui mai nou album, intitulat «Locomotive reșițene». În ton cu albumul, va putea fi vizitată și o expoziție de fotografie ce cuprinde o parte din locomotivele realizate la Reșița. Mulțumim Regionalei CFR Timișoara, precum și echipei de la Gara Sud, pentru sprijinul oferit ca acest eveniment să aibă loc în gara monument istoric”, a precizat Andrei Bălbărău, coordonatorul Muzeului Cineastului Amator.

 

Sursă foto: arhivă Bogdan Andrei Mihele

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available