Perchezitii la revolutionarii din Caras Severin

Miercuri, 16 Noiembrie 2016
Evalueaza articolul
(2 voturi)
resita.ro -Perchezitii la revolutionarii din Resita resita.ro -Perchezitii la revolutionarii din Resita

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari într-un dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunilor de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

 

 În cursul zilei de miercuri în baza autorizatiilor emise de instanta, sub coordonarea procurorilor, politisti din cadrul I.G.P.R.- Directia de Investigatii Criminale, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Brasov, I.P.J. Bistrita Nasaud, I.P.J. Caras Severin si I.P.J. Vrancea efectueaza un numar de 21 de perchezitii domiciliare, atat la domiciliile/resedintele persoanelor implicate în savarsirea infractiunilor mentionate mai sus cat si la sediile unor institutii publice.

Din probele administrate pana în acest moment a rezultat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificata si completata Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari si anume „Luptator cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata în pericol în confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar în localitatile în care, în urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si  Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obtinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” în cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Totodata, din analiza probatoriul administrat în cauza a rezultat faptul ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de  “Luptator cu rol determinant în Revolutie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa îndeplineasca, sa urgenteze ori sa întarzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau sa îndeplineasca aceste acte contrar acestor îndatoriri. Persoanele din categoria “Luptator cu rol determinant în Revolutie” beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, în sensul ca au primit, începand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obtinut pana în prezent titlul de “Luptator cu rol determinant în Revolutie” nu îndeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 - SSPR sau în urma contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale si Serviciului Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

2°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 96%

Vant: 6.44 km/h

  • 23 Nov 2017

    Mostly Cloudy 14°C 4°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 11°C 3°C

Curs Valutar

Rieker