Atentie la tranzactiile cu cardul! Politistii caraseni va spun la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati o operatiune

Miercuri, 30 Noiembrie 2016
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Politistii caraseni va spun la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati o operatiune resita.ro -Politistii caraseni va spun la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati o operatiune foto : libertatea.ro

Ne apropiem de sarbatorile de iarna si din ce in ce mai multa lume va folosi cardul pentru extragerea de numerar sau pentru a efectua plati folosind internetul.

Pentru a nu cadea victime escrocilor, politistii va recomanda :

La platile online, introduceti dumneavoastra adresa site-ului pe care intentionati sa efectuati plata si nu dati click pe linkuri primite pe mail. În unele situatii, aceste linkuri va pot directiona catre site-uri false, care imita perfect site-urile comerciantilor.

Înainte de a efectua tranzactii online, verificati cat mai amanuntit produsul si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Atentie la tranzactiile în care sunt implicate persoane din alte tari, întrucat politicile de returnare a bunului sau banilor si de garantie sunt mai complicate! Înainte de cumparare, trebuie determinate taxele de transport.

Daca este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat daca site-ul si compania sunt legitime.  Daca vorbim de un site de licitatii, este recomandat sa se verifice istoricul vanzatorului si feed-backul oferit acestuia de catre alti cumparatori.

De asemenea, trebuie acordata atentie ofertelor de bunuri nesolicitate. Acestea pot face parte din diferite scheme de fraudare online.

Fiti atenti si cand se solicita efectuarea platii în strainatate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Daca se cere transferul catre o persoana fizica si nu de o firma, este un alt semn de îndoiala. Daca pretul este prea mic, este prea frumos sa fie adevarat!

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurati-va ca site-ul este securizat: în stanga sus va aparea un lacatel care va indica faptul ca site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.

Este important ca cei care efectueaza plati online sa detina un sistem de operare si un antivirus actualizat, iar firewall-ul sa fie activat. Exista programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum si alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Nu deschideti atasamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot contine virusi sau programe de tip malware!

Parolele la conturile existente de mail ar trebui schimbate în mod regulat, acestea fiind de preferat sa contina minimum 8 caractere, cifre si litere, caractere mari si mici.

În situatia în care primiti mail-uri prin care vi se solicita datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu dati curs acestor invitatii! Banca nu va va solicita niciodata prin mail aceste date. Daca veti da click pe linkul din mail, veti fi, cel mai probabil, directionati catre un site de tip phishing, care imita site-ul real al bancii unde vi se va cere sa introduceti datele cardului.

În cazul platilor online, vi se vor solicita, de catre comercianti, numele înscris pe card, numarul cardului, codul CVV si data expirarii. Daca vi se cer si alte informatii, cum ar fi codul PIN, nu introduceti acesta date si parasiti site-ul!

Cand folositi cardul bancar la ATM sau POS, trebuie verificat daca ATM-ul nu prezinta modificari sau daca nu au fost montate dispozitive la fanta de introducere a cardului bancar!

 

În momentul introducerii codului PIN, acoperiti cu mana tastele, pentru a nu putea fi vazut codul de catre persoane aflate în apropiere sau înregistrat de camere video instalate artizanal pe bancomat.

 

PIN-ul trebuie memorat. Nu setati drept PIN un cod usor de ghicit, cum ar fi 0000 sau 1234 ori data nasterii. Nu împrumutati cardul bancar altor persoane!

 

Daca suspectati un caz de frauda sau cardul a fost pierdut ori furat, contactati imediat banca pentru blocarea cardului si depuneti plangere.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar