Vase ceramice vechi, podoabe, dar si monede antice. Un adevarat tezaur ridicat din casele mai multor braconieri care scanau siturile arheologice din zona de vest a tarii

Marți, 10 Octombrie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita .ro -Un adevarat tezaur ridicat din casele mai multor braconieri care scanau siturile arheologice din zona de vest a tarii resita .ro -Un adevarat tezaur ridicat din casele mai multor braconieri care scanau siturile arheologice din zona de vest a tarii

Politistii caraseni au facut nu mai putin de 14 perchezitii in patru judete pentru destructurarea unei retele care se ocupa cu braconajul arheologic.

Anchetatorii au descins in mai multe localitati din Caras Severin, Bihor, Timis si Arad sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras Severin. ”A fost vizata o grupare infractionala ai carei membri sunt banuiti ca din 2015 ar fi efectuat sapaturi neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epoca romana si medievale. În urma perchezitiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factura arheologica, cu posibila provenienta din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoaba), peste 300 de monede antice si medievale, mai multe arme si statuete medievale, unelte si statuete din perioada Neolitica si 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate. Verificarile de specialitate, pentru a se stabili daca bunurile fac parte din patrimoniul cultural national mobil, sunt continuate de specialisti arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan”, a declarat pentru resita.ro Cecilia Danet, purtator de cuvant in cadrul IPJ Caras-Severin.

La activitati au participat si luptatori de la Serviciul pentru Actiuni Speciale si politisti din cadrul inspectoratelor de politie judetene Bihor, Timis si Arad. Cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila, furt si constituirea unui grup infractional organizat.

 

acs banat
Refill
Ecomart
Spark oil

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

17°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 93%

Vant: 6.44 km/h

  • 20 Aug 2018

    Rain 28°C 17°C

  • 21 Aug 2018

    Scattered Thunderstorms 28°C 18°C

Curs Valutar