EXCLUSIV. Primarul Puiu Percea, la pușcărie! Sentința e definitivă

Primarul Gheorghe Puiu Percea (ALDE) de la Ciclova Română a fost condamnat definitiv în dosarul deschis de către DNA pentru fraudarea fondurilor APIA.

Sentința Curții de Apel Timișoara a fost mai blândă decât aceea a Tribunalului Caraș-Severin: Percea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, față de 10 ani, cât primise în primă instanță.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara îl trimiseseră în judecată pe Gheorghe „Puiu” Percea pentru infracțiunile de „folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (22 acte materiale)”, „complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (19 acte materiale)”.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2012 – 2017, „Puiu” Percea, primarul localității Ciclova Română, județul Caraș-Severin, beneficiind de autoritatea și influența conferite de funcția publică deținută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafață, pentru a încasa subvenții în cadrul diferitelor scheme de plăți. În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea, pentru terenurile agricole care aparțineau Consiliului Local și Primăriei Ciclova Română.

În același context, pentru îndeplinirea condițiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafață, trebuia ca solicitanții să facă dovada deținerii unui/unor efective de animale, „motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleași persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că dețineau diverse efective de animale și adăposturi pentru acestea. Beneficiarul real al plăților efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe, care deținea și cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvențiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafață. Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenții acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.793.203 lei”, se arată în expunerea procurorilor DNA.

În aceeași perioadă, patru fermieri, „beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe”, au depus cu rea-credință la A.P.I.A. mai multe documente care conțineau mențiuni nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Acționând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.072.055 lei.

Sentința Curții de Apel Timișoara, condamnarea lui Percea la 5 ani de închisoare cu executare, este definitivă și trebuie pusă în executare, urmând ca primarul comunei Ciclova Română să se predea polițiștilor sau să fie ridicat chiar de la domiciliul său. Instituția Prefectului Caraș-Severin va trebui, de asemenea, să constate încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar, iar viceprimarul Cătălin Golu va prelua prerogativele, devenind viceprimar cu atribuții de primar. Cătălin Golu a mai fost în această situație pe perioada cât Puiu Percea a fost în stare de arest preventiv.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite