Expoziție virtuală Galiș. „Despre spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară” [VIDEO]

Pandemia de COVID-19 și condițiile impuse de autorități cu privire la distanțarea socială fac ca tot mai multe domenii să se adapteze situației de facto. Este și cazul reprezentanților Galeriei Calpe, care ne propun o expoziție virtuală care va fi prezentată astăzi pe simeze, pe Facebook și Instagram, între orele 19.00 și 22.00.

Galeria Calpe vă propune o experiență inedită în contextul limitărilor generate de epidemia coronavirus. Este vorba despre o expoziție-metaforă, o expoziție virtuală, parte dintr-o expoziție care nu a mai putut avea loc, dar care va fi prezentată în curând… pe simeze. Evenimentul va avea ca temă: „spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară”. Iubitorii de artă și frumos se vor bucura de exponatele artistului Petru Galiș.

„«Vom zbura și vom fi liberi ca păsările cerului!», își spuneau oamenii, cu speranță în suflet și-n simțiri. Visul de aur al omenirii, încă din Antichitate, «zborul », ca expresie a libertății supreme, a fost, între timp, împlinit prin truda și imaginația unor ingineri, tehnicieni și mecanici, care au născocit aparatele zburătoare. Însă omenirea, în ansamblu, nu a devenit mai liberă după ce a putut beneficia de miracolul desprinderii de lut și al deplasării prin cer cu viteze uluitoare. Nu a devenit mai liberă din cauza «ușilor închise», poate și din cauza ușilor de cetate, a ușilor de închisoare, a ușilor de bancă, a ușilor de seif, a ușilor de la dormitoare sau cămări secrete, dar, în special, din cauza ușilor închise în cap. Pentru că limitările impuse sau autoimpuse în gândire sunt, de fapt, ușile care ne țin cu adevărat prizonieri. Aceste două metafore, a zborului și a ușilor deschise, ca expresii supreme ale libertății, reprezintă suportul ideatic al unei serii de lucrări, uleiuri și colaje, realizate recent de către artistul plastic Petru Galiș” – sunt cuvintele alese cu atâta patos de scriitorul Matei Mircioane cu referire la „paznicul ușilor deschise” – Petru Galiș.

Scriitorul Robert Șerban scrie în introducerea unui text despre expoziția „reprogramată”: „Petru Galiș e un artist-punte între Banatul Montan și cel de câmpie, între Banat și restul lumii. Născut la Șemlac, în județul Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Domnia sa a trăit și a activat mulți ani în Reșița, unde a fost profesor de desen, și încă unul cu har pedagogic, ce a reușit «să vrăjească » nu puțini dintre elevi care, astfel, au devenit artiști vizuali. Totodată, a tutelat, în Caraș-Severin, de-a lungul timpului, numeroase tabere și simpozioane de pictură ce au generat o emulație remarcabilă și au atras participanți faimoși din țară. S-a implicat, la Reșița și la Timișoara, în organizarea mai multor expoziții, a făcut parte din conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, fiind activ și prezent în acțiunile UAP. Mai mult, e un bun cunoscător și comentator de arte, pe care l-am ascultat cu plăcere la nu puține vernisaje din galeriile orașului traversat de Bega”.

Despre eveniment ne vorbește și promotorul cultural reșițean Dorinel Hotnogu: „Ne aflăm în fața unei serii de lucrări despre spațiul limitat și despre păsări care au uitat să zboare! Am discutat cu dl Galiș despre această metaforă a păsărilor, a coliviilor, a limitei, a pierderii libertății, democrației. Odată ce au căzut zidurile, ne-am recăpătat libertățile, dar rămânem anchilozati, nu reușim să zburăm din nou, pentru că libertatea necesită exersare zilnică”.

Cât timp încă suntem prezenți mai mult online, vă propun să urmăriți acestă expoziție de pictură – Petru Galiș, în mediul virtual”, este îndemnul organizatorilor ineditului eveniment.

Mai multe informații despre evenimentul de azi, 13 mai, găsiți AICI!

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite