Astăzi, 1 iunie 2020, odată cu intrarea în vigoare a unui nou set de măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de autorități, vă prezentăm un interviu cu dr. Virgil Musta. Doctorul timișorean de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a devenit celebru prin numărul mare de pacienți infectați cu coronavirus vindecați și salvați de la moarte. Azi sunt peste 400. Dar de sfaturile lui Musta au beneficiat și medicii din Caraș-Severin, care au tratat cu succes peste 90 de pacienți cu COVID-19.
Într-un dialog cu jurnalista Brîndușa Armanca, dr. Virgil Musta vorbește despre experiența echipei medicale în criza COVID-19, despre efortul educativ, despre bătălia cu fake news și, nu în ultimul rând, cu optimism, despre consecințele pozitive aduse de pandemie.
Spicuim, din interviu, câteva dintre afirmațiile renumitului medic cu rădăcini în sătucul cărășean Văliug, dar și în zona Oraviței și aceea a Caransebeșului:
„Debutul nostru în bătălie: am văzut în decembrie-începutul lui ianuarie problema care este în China și, știind că există un trafic foarte intens între China și Europa, ne-am gândit că această epidemie se va transfera și în continentul nostru și va deveni pandemie”…
„Am avut șansa ca în lunile octombrie-noiembrie doi colegi de-ai noștri să participe la Institutul Matei Balș la un curs de biosecuritate pentru o boală mult mai contagioasă și mai severă decât pandemia de coronavirus: pentru ebola! Acolo au învățat niște lucruri foarte interesante pe care le-am pus în practică… I-am chemat și le-am spus: hai să vedem cum putem să refacem circuitele, ce trebuie să facem ca să nu ne îmbolnăvim și, pas cu pas, am schimbat fluxurile, am schimbat structura spitalului, ne-am organizat astfel încât, dacă intervine o îmbolnăvire în rândul nostru, să fie un număr cât mai mic de persoane în contact cu acea persoană”…
Important: populația a ascultat!
„Dacă lumea nu ar fi ascultat, am fi ajuns în situația Italiei. Au fost două elemente importante care ne-au ferit: în primul rând, măsurile rapide și eficiente pe care Statul le-a instituit, și în cel de al doilea rând, populația, care a ascultat!”…
„Lupta nu este în spital, lupta este în comunitate! Oamenii trebuie să cunoască modul de transmitere, să știe ce măsuri pot lua – poate uneori chiar exagerate, dar spre binele lor”…
„Conducerea spitalului a hotărât ca fiecare județ să-și gestioneze cazurile. În mod excepțional, dacă era un caz dificil – și dacă era loc pe Terapie Intensivă – îl luam. Dar colaboram cu medicii specialiști din aceste spitale județene vecine”…
Accentul să fie mutat pe prevenție!
„Să facem bilanțul, să înțelegem și să folosim tot ce am învățat!”…
„Principalul învățământ pe care trebuie să-l tragem și să-l aplicăm de acum încolo este să avem grijă de sănătatea noastră. Să intrăm și noi în rândul țărilor civilizate, să mergem să facem un control, să găsim bolile în fază incipientă, și-atunci avem șanse să le tratăm, și astfel și sistemul nostru de sănătate ar merge mai bine, pentru că prevenția este mai ieftină decât terapia curativă. Fondurile poate ar trebui reorientate spre prevenție și atunci cred că managementul sănătății populației va fi mai bun”…
Puteți viziona interviul integral aici:
https://www.facebook.com/resita.ro/videos/788285275034400/
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro (Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național), Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul (Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (național), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Resita.ro (Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est (Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.