Firmele din Caraș-Severin pot depune solicitări pentru școala duală și profesională. Calendarul acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare a fost publicat

 

Conform Calendarului etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2023-2024, aprobat de Ministerul Educației, agenții economici pot transmite până pe 25 noiembrie 2022 solicitările pentru locuri la aceste forme de învățământ.

 

În județul Caraș-Severin sunt 14 unități cu clase de învățământ profesional – în Reșița, Caransebeș, Oravița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Bocșa, Berzovia, Prigor și Cornereva. Iar în trei dintre acestea – Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic din Reșița, respectiv Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș – sunt organizate și clase de învățământ dual pentru calificările: comerciant – vânzător, bucătar, ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație (Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița); instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze, operator la mașini cu comandă numerică, lăcătuș mecanic prestări servicii, confecționer produse textile, sudor și electrician constructor (Colegiul Tehnic Reșița) și mecanic auto (Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” Caransebeș). Pentru învățământul profesional și dual, în anul școlar 2022 – 2023, au fost ocupate în total 350 de locuri din cele 548 aprobate în aceste unități de învățământ. La învățământul dual au fost ocupate 93 de locuri, iar la cel profesional, 257.

 

„Pentru anul 2023 – 2024, cifra de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional va fi stabilită după parcurgerea etapelor și acțiunilor stabilite în calendarul aprobat de Ministerul Educației. Întreaga procedură se va finaliza pe 27 ianuarie 2023, cu avizarea propunerilor de locuri”, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Caraș-Severin, Ion Chiosa.

 

După o primă etapă de informare cu privire la calendarul acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și profesional de stat pentru anul școlar 2023 – 2024, care va fi derulată de ISJ și se va încheia pe 14 noiembrie, va urma etapa în care operatorii economici interesați vor putea realiza propuneri privind locurile în învățământul dual și profesional. Termenul limită de transmitere a solicitărilor este 25 noiembrie.

 

„Pentru învățământul dual, operatorii economici interesați transmit, până la data de 25 noiembrie 2022, la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) solicitările de școlarizare în învățământul dual. Solicitările se transmit prin e-mail la adresele tvet@tvet.ro (sau fax 021.3125498), respectiv secretariat@isjcs.ro. Nerespectarea termenului-limită prevăzut în prezentul calendar pentru transmiterea solicitărilor din partea operatorilor economici conduce la riscul necuprinderii solicitărilor în proiectul planului de școlarizare. Pentru învățământul profesional, operatorii economici înaintează unităților de învățământ profesional și tehnic sau la ISJ solicitările, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la ordin, până la data de 25 noiembrie 2022. ISJ va transmite aceste solicitări la unitățile de învățământ nominalizate sau, în absența nominalizării, la unități care pot cuprinde în oferta educațională calificările solicitate”, explică Ion Chiosa.

 

După transmiterea solicitărilor, va urma analiza și avizarea propunerilor de locuri în proiectul cifrei de școlarizare la învățământul profesional și tehnic, etapă ce se va finaliza, conform calendarului, pe 27 ianuarie 2023.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available