Focar de infecție: Sute de kilograme de resturi de pui și găini aruncate pe un câmp, între Bocșa și Doclin

Autoritățile au declanșat o anchetă după ce mai mulți localnici, dar și primarul comunei Doclin au sesizat faptul că pe fondul de vânătoare al unui om de afaceri ce deține o fabrică de de procesare a cărnii de pui în Bocșa sunt depozitate mormane întregi de resturi provenite de la păsări.

„Sincer, acești oameni infectează zona. Sunt mii de pui morți! În loc să le incinerați, atrageți microbi, miros, boli, lupi, într-o natură atât de frumoasă! Contaminați zona… Cine vă permite?”, a scris, pe pagina sa de Facebook, un cetățean din Bocșa care a postat și un filmuleț și o fotografie cu dezastrul din zonă.

În imagini se pot vedea mormanele de resturi de animale aruncate în câmp și, spun localnicii, acesta nu este singurul „depozit” ilegal de acest gen.

https://www.facebook.com/la.ur.355138/videos/pcb.277568646579046/277565623246015/?type=3&theater

Avertizați să nu mai arunce la Doclin, s-au „mutat” la Bocșa

„Am mers cu secretarul comunei și cu inspectorul de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență acolo și am văzut, într-adevăr, grămezile de resturi de pui. Eu am discutat într-o zi cu patronul firmei după ce, în prima fază, am găsit doar o grămadă de resturi, pe teritoriul comunei. I-am spus să nu se mai întâmple și m-a asigurat că va face curățenie și nu că nu va mai arunca. Nu au făcut nicio curățenie și nu au mai aruncat pe raza comunei, dar au început să depoziteze într-o zonă limitrofă, cam la 50 de metri de hotarul cu orașul Bocșa, dar pe teritoriul Bocșei. Acolo, oamenii au terenuri agricole. Au văzut mormanele când s-au dus la terenuri, venea un miros puternic. Sunt mai multe grămezi de resturi, de mai multe zile. Nu au depozitat într-o singură zi, multe dintre grămezi sunt intrate în descompunere, s-au fărămițat oasele”, explică primarul comunei Doclin, Dănuț Oană.

Garda de Mediu și DSV au demarat anchete

Edilul a sesizat Garda de Mediu și la fața locului s-a deplasat o echipă formată din 3 comisari. Aceștia au făcut fotografii, au filmat și au cerut clarificări de la societatea comercială. „Am solicitat operatorului comercial să ne trimită documentele online, așa cum prevede procedura în perioada stării de urgență. Urmează să le primim și vom face un act de control în care vom menționa măsuri de remediere, inclusiv salubrizarea zonei, și sancțiuni contravenționale în conformitate cu legislația specifică. Deșeruile nu se abandonează pe sol, sub nicio formă. Din punctul nostru de vedere, este vorba despre deșerui abandonate și vom acționa în consecință”, ne-a declarat Senina Dreve, comisar-șef Garda de Mediu Caraș-Severin.

În paralel, și Direcția Sanitar Veterinară Caraș-Severin a inițiat o anchetă. Inspectorii DSV vor analiza situația la fața locului și, în funcție de ceea ce vor găsi în teren, vor fi dispuse măsurile care se impun. Directorul executiv al DSV Caraș-Severin, Pavel Borchescu, a explicat că „deșeurile animale, conform legislației în vigoare, ar trebui să ajungă în unități de neutralizare, incinerare sau în unități de procesare, gen făină proteică. Mai pot să ajungă, în baza unor derogări de la legislație, pentru hrana animalelor de la Zoo. În situația dată, este o încălcare clară a legislației”.

Ancheta autortăților va fi finalizată cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available