Fundația Comunitară Banatul Montan a dat startul programului de finanţare Fondul Științescu prin intermediul căruia sunt oferite granturi pentru dezvoltarea și derularea de proiecte educaționale creative și inovatoare, bazate pe aplicații practice, pentru copii și tineri cu vârste între 3 și 18 ani.
Lansarea oficială a Fondului Științescu la Reșița a avut loc săptămâna aceasta în cadrul unui eveniment găzduit de Vila de protocol TMK, în prezența unui public numeros, format din reprezentanți ai ONG-urilor din oraș, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții publice – potențiali parteneri în derularea programului dedicat proiectelor educative din domeniile STEAM: știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică.
„Fondul Științescu este un program care finanțează proiecte de educație alternativă în domeniul STEM și al artelor. Scopul programului este să facă științele să fie mai atractive pentru copii atunci când școala nu o face cu foarte multă convingere. Științescu este un program prin intermediul căruia copiii pot să descopere de timpuriu utilitatea practică a științelor și astfel să învețe cu ușurință fizică, chimie, matematică. Este evident că trăim într-o lume STEM și obligația noastră este să ne îndreptăm atenția spre științe pentru noi și pentru viitoarele generații. Timp de mai multe luni am avut întâlniri și am dialogat cu elevi și profesori, am aflat ce nevoi și ce dorințe au și am observat că există deschidere în comunitate pentru științe, și programul de finanțare Științescu poate deveni un factor de reenergizare a educației STEAM în orașul nostru. Grupul țintă al programului îl reprezintă copiii între 3 și 18 ani, iar în următoarele șase săptămâni noi vom oferi suport în dezvoltarea echipelor interesate să depună proiecte pentru a obține finanțare din acest fond”, a spus, în cadrul evenimentului de lansare, directorul executiv al Fundației Comunitare Banatul Montan, Carmen Popa.
Termenul limită pentru înscrierea proiectelor este 20 februarie, iar pe 6 martie vor fi anunțate proiectele eligibile pentru finanțare. Programul se derulează la Reșița cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation și Nhood România, compania care dezvoltă proiectul de regenerare urbană din Mociur, bugetul Științescu pe acest an fiind de 10.000 de dolari.
Programul Științescu a fost lansat în România în 2015. Este dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România și în prezent este implementat prin fundații comunitare locale în Bacău, Brașov, București, Buzău, Cluj, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Reșița, Sibiu, Timișoara, Țara Făgărașului, Vâlcea.
Sursă foto: radioresita.ro