Partidul Forța Dreptei, prin președintele Ludovic Orban, a depus la Avocatul Poporului un memoriu prin care cere atacarea la Curtea Constituțională a Ordonanței Guvernului nr. 16/2022, prin care Executivul a crescut fiscalitatea în România.
Doar Avocatul Poporului, arată Ludovic Orban, poate să declanșeze controlul de constituționalitate pentru ordonanțele adoptate de guvern, până la dezbaterea și adoptarea lor de către parlament. „Este obligația celor care conduc instituția să apere drepturile și libertățile cetățenilor români și să se implice pentru eliminarea prevederilor vădit neconstituționale din actele normative adoptate de guvern. În anul în care am condus guvernul, Avocatul Poporului a atacat la CCR multe ordonanțe ale guvernului, de multe ori fără motive serioase. Îi cer să facă la fel și acum, când există temeiuri foarte solide.”, spune fostul premier Ludovic Orban.
Potrivit reprezentanților Forța Dreptei, OG nr. 16/2022 conține prevederi neconstituționale, afectând în mod direct dreptul la muncă și dreptul de acces liber la o activitate economică. În memoriul adresat ieri Avocatului Poporului, sunt detaliate principalele motive pentru care este obligatorie atacarea la CCR a ultimei ordonanțe guvernamentale care a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
- supra-impozitarea contractelor part-time, situație în care se încalcă dreptul constituțional la muncă, drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituția României, în sensul că mărirea sarcinii fiscale aflată în atribuția angajatorului va putea induce situații de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaților. Persoanele care nu-și pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu ușurință un loc de muncă. Totodată, se încalcă și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale și principiul egalității în fața legii;
- reglementarea activității microîntreprinderilor și regimul fiscal aplicabil acestora – se îngrădește dreptul de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice respectiv la libera inițiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituția României. La fel ca restul societăților private, și microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-și organiza activitatea după cum consideră că își atinge mai bine obiectivele;
- impozitarea veniturilor din activități independente și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, situație în care se încalcă principiul egalității în fața legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituția României, precum și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcție de veniturile efectiv încasate, nu în funcție de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă.
Ordonanța Guvernului, mai semnalează Forța Dreptei, a fost emisă cu nesocotirea interdicției constituționale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum și cu încălcarea vădită a prevederilor Constituției care fac referire la faptul că prin ordonanțe nu pot fi afectate îndatoririle cetățenilor.
„Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituția în picioare, lovindu-i din nou pe cei care muncesc, pe cei care au inițiativa și cei care dispun de bunurile lor.”, se arată în finalul unui comunicat de presă transmis de Forța Dreptei.