Tarifele practicate de operatorul județean de apă și canal SC Aquacaraș SA sunt printre cele mai mici la nivel național, indică datele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
Conducerea societății Aquacaraș a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 5 ianuarie, cu prilejul extragerii câștigătorilor Tombolei Aqmeter, tarifele pentru serviciile de apă și canal avizate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) la data de 8 decembrie 2023, pentru a demonta, cu date reale și oficiale, speculațiile potrivit cărora apa care curge la robinetele cărășenilor este cea mai scumpă din țară.
Astfel, potrivit datelor ANRSC, cu un preț al apei potabile produsă, transportată și distribuită de 6,95 lei/mc (plus TVA), la care se adaugă 4,5 lei/mc pentru canalizare, deci un tarif total de 11,45 lei/mc, SC Aquacaraș SA se situează pe locul 35 din 47 într-un top deschis de SC Aquavas SA Vaslui cu un tarif total de 15,9 lei/mc (9.01 lei/mc apă și 6,89 lei/mc canalizare). Tarife de peste 15 lei/mc la apă și canalizare mai sunt aplicate și de Apavital SA Iași, SC Apa Târnavei Mari SA și Compania de Apă Arieș.
„Nu avem cea mai scumpă apă din țară. Suntem pe locul 35 din 47. Vreau să demitizăm de câte ori se poate acest fake, această marotă, acest mit. Suntem pe locul 35, deci nu doar că nu avem cea mai scumpă apă, dar Aquacaraș are printre cele mai ieftine prețuri la serviciile furnizate”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al SC Aquacaraș SA, Hadrian Popescu. Acesta a precizat că în analiza tarifelor trebuie ținut cont și de faptul că utilitățile, cum ar fi energia electrică, s-au scumpit masiv în ultima perioadă: „Începutul anului trecut ne-a prins cu facturi la energia electrică de 2.000.000 de euro. Apa furnizată nu cade din cer pe bază de precipitații, intră pe o țeavă a Aquacaraș și noi o tarifăm și adunăm bani la ciorap ca să investim în fotbal și în tot felul de alte «prostii». Nu este deloc așa. Aquacaraș s-a implicat și în activități sociale, și în activități culturale, și în acțiuni sportive. Rata inflației în general și creșterea prețurilor la servicii ne afectează și pe noi. Suntem în strânsă legătură cu acești indicatori, care dictează prețul serviciilor furnizate de noi clienților. Economia e globală, depindem unii de alții. Atunci când cresc prețurile într-o zonă, cresc prețurile direct proporțional și în celelalte zone”.
La rândul său, directorul general al SC Aquacaraș SA, Gheorghe Filipescu, a subliniat faptul că menirea și sarcina societății sunt de a îmbunătăți serviciile oferite cetățenilor. „Cu fiecare pas pe care îl facem încercăm să ne modernizăm, să îmbunătățim serviciile pe care le oferim populației astfel încât să ne îndeplinim menirea pe care o avem. Suntem preocupați, și Consiliul de Administrație, și echipa managerială, să ne îmbunătățim activitatea, să ne perfecționăm pentru ca tot acest efort să fie în slujba cetățeanului”. În acest sens, societatea are deja în lucru o serie de proiecte investiționale, amintite de directorul general: „Ne pregătim să montăm turbine pe toate aducțiunile de apă. Săptămâna viitoare vom începe implementarea unui proiect cu panouri fotovoltaice. Începem, după digitalizarea pe care am adjudecat-o și care produce efecte întrucât avem toate echipamentele, și o retehnologizare în valoare de 2.000.000 de euro. Toate aceste preocupări pleacă din dorința echipei manageriale de a ajunge să micșorăm prețul la apă, dar nu se poate face într-o zi, este o muncă de chinez bătrân. Dar, dacă începem să ne lăudăm, nu avem timp să muncim”.