În caz de dezastre, Dumnezeu cu mila! Autoritățile locale din Caraș-Severin nu sunt pregătite să intervină!

Deși sunt obligatorii, cursurile de instruire pentru situații de urgență îi lasă indiferenți pe reprezentanții administrației locale și județene din Caraș-Severin. În 2019, prezența la aceste cursuri a fost de doar 12 la sută.

Nu de puține ori, inundațiile sau incendiile au făcut ravagii în localitățile din Caraș-Severin. În multe dintre cazuri, pagubele ar fi putut fi reduse dacă primarii, care sunt președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență, ar fi știut să gestioneze situația. Aceștia, însă, în special cei din mediul rural, nu sunt instruiți corespunzător întrucât nu participă la cursurile organizate de specialiștii de la ISU.

Anul trecut, au fost planificați pentru instruire la Centrul  Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Craiova 90 de reprezentanți ai administrației publice, de la nivelul Consiliului Județean și al primăriilor (vicepreședinte CJ, secretari, primari, viceprimari, șefi ai comitetelor operative cu activitate temporară). 79 dintre aceștia, însă, au chiulit! „Procentul participării la aceste cursuri este unul nejustificat de mic, nefiind evenimente care să împiedice prezenţa. Din cei 90 planificaţi au fost prezenţi 11, adică 12,22 la sută. Unele persoane au fost planificate şi replanificate de mai multe ori, dar nu au participat la acest curs care este obligatoriu într-un mandat. S-au transmis adrese tuturor persoanelor planificate, au fost contactate şi telefonic, dar prezenţa transmisă de Centrul Zonal de Protecţie Civilă din Craiova dovedește faptul că interesul reprezentanţilor autorităţilor administraţiilor publice pe linia situaţiilor de urgenţă este foarte scăzut”, susține șeful Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU „Semenic”, colonel Corina Braje.

Tot obligatorie este și întocmirea de către fiecare unitate administrativ teritorială a unui plan propriu de pregătire, însă și la acest capitol sunt destui restanțieri. „Fiecare localitate avea obligaţia legală de a întocmi planul propriu de pregătire, termenul de depunere în vederea avizării acestuia de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic fiind 31 martie 2019. Din cele 77 localităţi ale județului, doar 46 au adus la avizat planurile”, a mai precizat Corina Braje.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite