Foste importante câmpuri de bătălii date în Banat în secolele XVII şi XVIII au fost grupate într-un circuit turistic inedit intitulat „Banatul militar”. Printre locațiile recomandate este și Clisura Dunării, cel mai spectaculos defileu de fluviu din Europa.
Printr-un proiect promovat de Asociaţia Culturală Ariergarda din Timişoara, au fost realizate patru trasee de excursii de o zi, paşii turiştilor urmând a fi purtaţi spre locurile unor bătălii, unele descrise de Nicolae Stoica de Haţeg, contemporan cu acele evenimente. Atracţia acestui circuit va fi Clisura Dunării, cu cele mai importante puncte de luptă de la Câmpul Fomii, Cazanele Dunării, la Peştera Veterani şi Şesul Roşu, un platou de înălţime situat deasupra Pasului Domaşnea – Cornea. În Peştera Veterani, care poartă numele comandantului armatei austriece cantonate în zonă la finele secolului XVII, generalul Friedrich von Veterani, se poate ajunge doar pe apă. Legenda spune că aici ar fi fost ascunse comori din timpuri arhaice, inclusiv tezaurul din argint al împărătesei Maria Terezia sau cel al Basarabilor, iar dacii ar fi avut aici un altar închinat zeului Zalmoxis.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Ariergarda, prin acest traseu se urmăreşte şi promovarea Clisurii Dunării, „pe nedrept marginalizată, dar de o frumuseţe aparte în Europa”, iar turiştii vor intra în atmosfera acelor timpuri, vor afla tradiţii, obiceiuri culinare şi cântece vechi, specifice.
Intrarea Dunării în ţară este una lină, dar, în aceeaşi măsură, plină de un spectacol al culorilor, începând cu Golful Baziaş, apoi continuând cu Rezervaţia Naturală Nera Moartă, practic o deltă în miniatură făcută de râul Nera la vărsarea sa în Dunăre, rezervaţie ce adună sute de exemplare rare de floră şi faună. Dacă reuşeşti să vezi apusul de soare sau clarul de lună de la Baziaş vâslind într-o barcă, iar apoi, a doua zi dimineaţă, să te trezeşti în fânul din podul vreunui sălaş din poienile Munţilor Locvei, înseamnă că eşti cu adevărat în lumea magică a Clisurii Dunării.
Ai două posibilităţi de a ajunge aici: fie naval, cu iahtul sau vaporul, la Moldova Nouă existând un port pentru pasageri, fie rutier, pe DN 57. De la Timişoara ori Reşiţa, traseul este acelaşi, pe DN 57 până la Oraviţa, apoi spre Moldova Nouă. La Naidăş, chiar înainte de podul rutier, este o intersecţie care vă duce spre Zlatiţa, Socol şi Baziaş. Dacă nu vrei să mergi direct, poţi ajunge la Moldova Nouă, unde îţi poţi face ceva provizii de la supermarketurile din zonă, apoi mergi pe DN 57 până la Pojejena şi de acolo spre Socol-Baziaş-Zlatiţa. Dacă vii din sud, poţi ajunge tot pe DN 57 de la Orşova spre Moldova Nouă, ori prin Băile Herculane-Iablaniţa-Bozovici-Moldova Nouă.
Pe lângă drumurile naționale ce te duc în Clisura Dunării, poți ajunge acolo și fluvial, pe Dunăre, fie prin portul Moldova Veche, fie cu bacul, din Serbia. Asta pentru că recent, la Moldova Nouă, a fost inaugurat un punct de trecere a frontierei cu bacul. Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă-Golubac funcţionează în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, fiind deschis pentru traficul internaţional de persoane şi mărfuri, până la limita unei greutăţi totale de 3,5 tone, în regim de bac şi pietonal, iar programul de funcţionare este de la ora 06.00 la ora 20.00, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră Române. Lucrările de amenajare au avut în vedere ca acesta să întrunească toate condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional, conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere este prevăzut de artere de control pentru fiecare sens de intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice, precum şi IT.
Visit Caraș-Severin
Consiliul Județean Caraș-Severin a dezvoltat o aplicație de telefon, Visit Caraș-Severin, care promovează traseele și zonele turistice din județ și care face o descriere îmbietoare Clisurii Dunării: „Vă propunem un sejur sau week-end de neuitat în Clisura Dunării – «Paradisul regăsit» al Banatului. Clisura fiind una dintre cele mai spectaculoase zone din întreaga Românie. Fiecare loc are ceva interesant și misterios în același timp.
O aplicație pentru fiecare locație. Turiștii care vizitează Banatul Montan au la dispoziție aplicația „Visit Caras-Severin”, care include obiective turistice de interes național și local, trasee, unități de cazare, evenimente și multe alte informații utile. Aplicația „Visit Caras-Severin”, realizată de Consiliul Județean și având disponibile versiuni în limbile română și engleză, este programată să ruleze pe platformele Android și IOS.
„Să (re)descoperim Banatul Montan!”
– un proiect resita.ro de promovare a Banatului Montan –