Bugetele pe anul 2024 ale Consiliului Județean Caraș-Severin, ale serviciilor publice și instituțiilor subordonate, precum și bugetul consolidat al Județului Caraș-Severin nu au putut fi votate în ședința de astăzi a legislativului județean! Motivul: grupul de consilieri județeni PSD-PRO-PNȚCD-PMP, care au părăsit in corpore sala.
Ioan Crina a anunțat în debutul ședinței că Grupul PSD, căruia i se subordonează consilierii județeni PRO România-PNȚCD și Grupul PMP, nu va vota nici unul dintre cele nouă puncte de pe ordinea de zi. Explicația liderului pesedist: „Trebuie s-avem o execuție bugetară votată ca să știm că atât este bugetul. După ce-am cerut vreo trei ședințe execuția bugetară, ați venit și mi-ați arătat o execuție bugetară la noiembrie votată prin luna decembrie – recunosc, n-am fost la ședința aia. Dar execuția bugetară pentru sumele pe care le pretindeți aici trebuie votată la 30 decembrie. În execuția aia bugetară nu este nicio sumă de 90 milioane cât spuneți aici că este excedentul. Toate proiectele de hotărâre care vin sunt subsecvente – execuția se reflectă în bugetul propriu și în bugetul surselor, al ordonatorilor terțiari”. În consecință, a anunțat Crina, „noi nu vom participa și ne vom retrage la punctele de pe ordinea de zi. La toate!”.
Prin acest anunț, Crina și-a dat de fapt cu stângu-n dreptul de mai multe ori. În primul rând, a dovedit că el citește ordinea de zi pe sărite. Și asta pentru că primul punct se referea la cu totul altceva, în niciun caz la buget. I-a atras atenția imediat secretarul general al județului, Darian Ciobanu, explicându-i că aleșii județeni trebuie să aprobe numaidecât solicitarea licenței în vederea preluării în administrare de către CJ a izvoarelor cu apă termală din zona Băile Herculane, licență pierdută de SC Hercules SA. Trezit la realitate de Darian Ciobanu, Crina a făcut un pas înapoi, fiind de acord că proiectul inițiat de președintele Romeo Dunca este oportun și trebuie votat. Ceea ce s-a și întâmplat (punct de pe ordinea de zi asupra căruia vom reveni într-un alt articol).
În privința bugetelor CJ și ale serviciilor și instituțiilor subordonate, cea care a încercat să-i explice lui Crina că acestea pot fi adoptate, cu execuția bugetară votată în decembrie, a fost șefa Direcției Generale Financiar-Administrative, Camelia Corbeanu. Pesedistul a sărit însă ca ars când aceasta a vrut să-i arate pasajele din lege, din Codul Fiscal, care stau la baza inițierii proiectelor de hotărâre în cauză. A ridicat tonul la femeie ca un mascul feroce, nelăsând-o să vorbească!
Negru pe alb versus alba-neagra!
Camelia Corbeanu nu s-a lăsat, a luat hârtiile în brațe și s-a dus cu ele la Crina (foto), pentru a-i arăta negru pe alb cum e cu execuția bugetară, cu excedentul bugetar și ce spune legea. „Gata, nu vreau să văd!”, i-a replicat Crina, simțind probabil că riscă să i se demonstreze în față că vorbește prostii. Astfel că, la indicațiile lui Crina, opoziția social-democrată, deși majoritară în CJ!, avea să părăsească sala înaintea supunerii la vot a bugetelor. Proiecte de buget la care, culmea!, participaseră la vot la precedenta ședință, din 8 februarie. Altfel spus, cu zece zile în urmă, Crina și ai lui participau la votarea bugetelor, însă acum, fără să fi apărut nicio schimbare pe fond (nici cu execuția bugetară, nici cu excedentul), văd lucrurile altfel! Mai duplicitari de-atât nu puteau fi!
De unde această schimbare bruscă de „viziune”? De la ședința de azi lipseau cinci dintre cei 18 consilieri ce formează noua majoritate. Fiind deci doar 13 prezenți, aceștia nu puteau adopta bugetul județean în forma și cu amendamentele dorite de ei! Proiectul de buget necesită minimum 16 voturi „pentru”, și cum 13 nu e egal niciodată cu 16, ce și-o fi zis Crina? De ce să ne facem aici, noi, pesediștii, de mirul lumii, când putem da vina pe Dunca?
De această ticăloșie ieftină, dar atât de costisitoare pentru cetățenii județului, și-a dat seama și Romeo Dunca. Președintele CJ concluzionând: „Parcă suntem la alba-neagra. N-au vrut să voteze pentru că nu aveau cvorum: pentru că nu aveau destui consilieri. Practic, lipsind patru consilieri de la ei (cinci cu vicele Marius Isac, absent și el azi, n.r.), dacă votam bugetul, n-ar fi putut să scoată cele 2,5 milioane de lei pe care le-am alocat din excedent pentru achiziția de utilaje de la Aquacaraș, pentru deszăpezire și toaletarea drumurilor. Și-atunci au venit cu invenția asta! O să vedeți că la ședința următoare pe care o voi convoca, la care nu voi modifica niciun proiect, nu vor mai ieși din sală”.