Probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului național de Bacalaureat încep mâine, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Rezultatele vor fi afişate pe 1 iulie.
Pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, în Caraş-Severin sunt organizate şapte centre de examen, unde sunt aşteptaţi 1.687 de candidaţi. Câte trei centre sunt în municipiul Reşiţa – la Colegiul Economic al Banatului Montan, Licelul Teoretic „Traian Vuia” şi la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” – şi în municipiul Caransebeş – la Colegiul Naţional „C. D. Loga”, Liceul Tehnologic „Dacia” şi Liceul Tehnologic „Decebal” –, iar în oraşul Oraviţa, este un centru de examen, la Liceul Tehnolgic „Mihai Novac”.
Examenul va începe luni, 20 iunie, cu proba la Limba şi literatura română. Marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, la disciplinele Matematică și Istorie, iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie. Probele încep la ora 09.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 08.30.
„Pentru redactarea unei lucrări scrise şi rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
La fel ca în anii trecuţi, toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio şi este interzisă introducerea în aceste săli a obiectelor de genul ghiozdaneleor, rucsacurilor, sacoșelor sau poșetelor, precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete. De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, iar candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen şi nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
În Caraş-Severin sunt organizate trei centre zonale de evaluare pentru lucrări venite din alte judeţe: la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” Reşiţa – evaluarea lucrărilor la probele de limba și literatura română și limba și literatura maternă; Liceul Teologic Baptist Reşiţa – evaluarea lucrărilor la disciplina specifică profilului şi Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa – evaluarea lucrărilor la disciplina la alegere.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, până la ora 12.00. Contestațiile vor putea fi depuse sau transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.
UPDATE – 20 iunie, ora 17.30
La proba de azi, 20 iunie, în Caraș-Severin s-au înscris 1514 candidați, dintre care 69 au absentat. Un candidat de la Colegiul Tehnic Reşiţa şi altul de la Liceul Tehnologic „Dacia“ Caransebeş au fost surprinși asupra lor în timpul examenului cu telefoane mobile, astfel că cei doi au fost eliminați din examen.