661 de candidați s-au înscris în județul Caraș-Severin în vederea susținerii probelor din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Aceasta va începe luni, 24 august. Și, la fel ca sesiunea de vară, se va desfășura în condiții speciale de siguranță sanitară.
Pentru sesiunea august-septembrie a examenului național de bacalaureat, în Caraș-Severin au fost organizate trei centre de examen, la Reșița, Caransebeș și Oravița. La Colegiul Tehnic Reşiţa vor susține probele 210 candidați, la Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeș, 311 candidați, iar la Liceul Teoretic „General Dragalina”, 140 de candidați, informează purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ioan Chiosa.
Probele scrise se vor desfășura în intervalul 24-27 august, după următorul calendar: 24 august – Limba și literatura română (239 candidați); 25 august – proba obligatorie a profilului (442 candidați); 26 august – proba la alegere a profilului și specializării (371 candidați); 27 august – Limba și literatura maternă (1 candidat). Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. Probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30.
Interdicții
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen și nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Rezultate anonimizate
Primele rezultate înregistrate la probele scrise vor fi afișate pe 2 septembrie, până la ora 12.00. Candidații nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații în aceeași zi, în intervalul orar 14.00-20.00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic.
La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.
Condiții speciale
Și pentru sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat sunt valabile toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor prevăzute în ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
„La intrarea în unitatea de învățământ, cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității va măsura temperatura atât personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic, cât și elevilor. Aceasta nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius. În centrele de examen sunt asigurate materiale și echipamente de protecție, iar în sălile de clasă locurile au fost stabilite astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de celălalt. Băncile sunt individualizate și personalul didactic care asigură supravegherea va dirija candidatul direct către locul destinat”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ion Chiosa.
În sesiunea de vară, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost în Caraș-Severin de 61,12%, 1.209 candidați din cei 1.978 care au susținut probele reușind să obțină medii peste 6.