Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, într-o declarație de presă, că starea de urgență nu va mai fi prelungită după 15 mai. România va intra, de la acea dată, în stare de alertă. Relaxarea restricțiilor va fi făcută „pas cu pas”.
„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică, care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv. Însă, trebuie să mergem mai departe”, a declarat șeful statului la finalul unei ședințe la Palatul Cotroceni, privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.
Ce avem voie și ce nu avem voie să facem după 15 mai?
Potrivit șefului statului, odată cu ieșirea din starea de urgență, o serie de măsuri se vor relaxa, însă altele vor rămâne, în continuare, în vigoare. „Relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie”, a avertizat Klaus Iohannis.
Astfel, începând cu data de 15 mai, oamenii vor putea să circule în interiorul localității de domiciliu fără a completa o declarație pe proprie răspundere. Dar, deplasările vor fi restricționate, în continuare, pentru a pleca din localitate cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual.
Și sportivii de performanță vor putea, cu respectarea unor condiții stricte, să înceapă cantonamentele, dar bazele sportive nu se vor deschide pentru amatori.
Tot de pe 15 mai se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice și muzeele, dar numai în condiții speciale de distanțare și de igienă.
Rămâne, în schimb, valabilă măsura privind interzicerea întâlnirilor cu mai mult de 3 persoane, iar purtarea măștii în spații publice închise și în mijloacele de transport public în comun va fi obligatorie.
UPDATE, ora 21.45
Premierul Ludovic Orban a detaliat, într-o conferință de presă ce a durat mai bine de o oră și jumătate, modul în care se va face relaxarea restricțiilor după data de 14 mai. Și a prezentat o serie de măsuri de sprijinire a mediului economic afectat de pandemie.
„Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor”, a declarat Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a precizat că pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele.
„Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta o perioadă să vedem efectele. Perioada este cam de 15 zile, pentru că 15 zile, 14 zile e perioada în care se manifestă virusul, perioada în care de la infectare generează simptomele şi putem să verificăm în ce măsură ridicarea anumitor restricţii afectează răspândirea virusului. (…) Orice fel de ridicare de restricţii trebuie să fie însoţită de un set de reguli care vor fi elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de ceilalţi parteneri care au capacitatea de a determina măsurile necesare pentru reducerea riscului de infecţie, în privinţa tuturor activităţilor pentru care se ridică restricţiile, indiferent că este vorba de activităţi comerciale, că este vorba de centre de beauty – frizerii, coafuri – că este vorba de alte activităţi pentru care se ridică restricţii”, a arătat Orban.
Premierul a adăugat că vor fi impuse şi reguli privind transportul public în mijloacele de transport în comun şi în ce, dar şi cu privire la „activitatea care se desfăşoară în birouri, atât în instituţii publice, cât şi în companii private”.
Ludovic Orban a punctat că Guvernul a permis desfăşurarea activităţilor economice unde riscul de răspândire a virusului nu era mare.
„Din capul locului (…), nu s-a închis niciunul dintre şantiere, indiferent că era vorba de investiţii în infrastructura de transport, investiţii în infrastructura energetică sau alte categorii de investiţii, investiţii făcute la nivel local sau la nivel judeţean prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau investiţii derulate prin Compania Naţională de Investiţii. De asemenea, am permis toate acele activităţi economice necesare pentru economie şi ale căror restricţii ar fi putut afecta economia foarte grav”, a spus el.
Premierul a mai anunţat că după data de 15 mai vor fi deschise hotelurile, dar nu şi restaurantele, având în vedere că acestea din urmă prezintă un mare risc epidemiologic. „Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri. Libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibil, pentru că o să crească consumul. (…) Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a precizat Orban, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria.