INEDIT. În curtea Liceului „Traian Vuia” din Reșița a fost amplasată macheta avionului care a realizat primul zbor autopropulsat din lume

 

Macheta aeroplanului-automobil „Vuia 1” – aparatul de zbor cu care Traian Vuia reușea, în 1906, să revoluționeze istoria aviației mondiale – a fost realizată de o echipă de elevi ai Colegiului Tehnic din Reșița.

 

Proiectul privind realizarea machetei aeroplanului cu care Traian Vuia a efectuat, pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, primul zbor autonom din lume a demarat în 2019, la inițiativa primarului Ioan Popa. Macheta aparatului de zbor „Vuia 1”, supranumit „Liliacul”, a fost construită în atelierele Colegiului Tehnic din Reșița, de către elevi și specialiști ai unității de învățământ, sub îndrumarea profesorului Sorel Rață.

 

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a Liceului „Traian Vuia” și a celor de reamenajare a spațiilor exterioare, macheta aeroplanului a fost instalată astăzi, 21 octombrie, de către angajați ai Direcției de Întreținere din cadrul Primăriei Reșița, în curtea unității de învățământ ce poartă numele pionierului aviației mondiale.

 

„Felicitări, domnule profesor și dragi elevi, pentru acest omagiu adus marelui inventator român, figură emblematică a aviației mondiale!”, a transmis, cu această ocazie, edilul Ioan Popa.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available