Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraş-Severin au aplicat luna trecută sancțiuni însumând 50.000 de lei. De aproape patru ori mai puțin comparativ cu luna octombrie 2023, dar și cu luna noiembrie 2022!
În luna noiembrie a acestui an, inspectorii de muncă din cadrul ITM Caraş-Severin au desfășurat 233 controale, fiind dispuse angajatorilor 253 măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate. Cu o lună mai devreme, dar și cu 12 luni în urmă, efectuaseră tot în jur de 240 de controale, la finalul cărora au dispus mai multe astfel de măsuri de remediere a deficiențelor: 303, respectiv 287. Însă cuantumul sancțiunilor contravenționale aplicate în trecut este semnificativ mai mare: 185-190.000 de lei lunar, față de 50.000 de lei în noiembrie 2023. Semn că fie inspectorii de muncă sunt acum mai indulgenți, fie angajatorii prinși „în ofsaid” fac greșeli mai puțin grave, care trec pe sub radarul sancțiunilor pecuniare.
În ceea ce privește deficienţele identificate luna trecută de către inspectorii de muncă, potrivit inspectorului-șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, acestea sunt, în principal, următoarele: primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor nu se transmit modificările de salariu; nu se respectă termenele de transmitere a datelor, iar unele date sunt introduse eronat; neacordarea repausului săptămânal și a sporului pentru munca prestată în acele zile de repaus; nu se face dovada efectuării plății salariului către salariații îndreptățiți; lipsă notificare inspectorat pentru munca prestată noaptea; lipsă regulament intern; echipamentele de muncă puse la dispoziția lucătorilor nu sunt dotate cu dispozitive de protecție și nu au afișat la loc vizibil instrucțiuni de utilizare și avertizare; nesemnalizarea lucrărilor de săpături; lipsa notificării cu privire la substanțele și amestecurile chimice periculoase pe care le folosește angajatorul; lipsa planului propriu de securitate și sănătate în muncă al șantierului; declarații de conformitate netraduse în limba română.
Pe de altă parte, luna trecută a fost depistat în Caraș-Severin un singur caz de muncă la negru. S-a întâmplat la un angajator, spune Iancu Panduru, „cu domeniul de activitate activități generale de curățenie a clădirilor – a fost identificată o persoană care presta muncă nedeclarată, neavând încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă”.
Referitor la accidentele de muncă, în luna noiembrie au fost comunicate de către angajatori trei evenimente care au avut ca urmări două cazuri de incapacitate temporară de muncă și un deces, însă abia la finalizarea cercetărilor, precizează inspectorul-șef al ITM Caraș-Severin, se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.