„Unul dintre cei mai versatili chitariști pe care îi are Europa la această oră!”, cum l-a descris Nicu Covaci pe Ulli Brand, vine în premieră la Reșița, în concert alături de formația pe care a înființat-o în 1982, farfarello. Specialitatea lui este chitara acustică, cu un sunet unic, autentic și original, care în farfarello susține atât armonia, cât și secția ritmică atunci când e nevoie. În pragul turneului pe care îl începe în România în această lună, am stat de vorbă cu Ulli Brand despre instrument, muzică și despre motivele pentru care îl găsim cel puțin anual la noi în țară.
Maria M. Petrovna: Care este părerea ta despre România și de ce petreci atât de mult timp aici? Întreb pentru că știu despre concediile pe care le faci în România, deci nu vii doar pentru concerte.
Ulli Brand: Mi-a plăcut România încă de când am participat la înregistrări pentru albumul SymPhoenix al formației Phoenix. Da, este chitara mea acustică în acele înregistrări. Mai târziu, am avut câteva invitații să cântăm în cadrul unor festivaluri – prin intermediul lui Valentino Rudolf am cântat la Stuffstock la Vama Veche. Acolo m-am îndrăgostit de Marea Neagră și ulterior de Georgiana, soția mea. Suntem împreună de șaisprezece ani și ne-am căsătorit în 2011. Îi vizităm pe părinții Georgianei în București de câteva ori pe an și petrecem timp și în Vama Veche în fiecare vară, din 2008.
M.M.P.: Farfarello interpretează Ciocârlia și Mani Neumann are o conexiune mai specială cu muzica românească, datorită colaborării din trecut cu Phoenix. Cât de mult ai descoperit despre folclorul românesc? Ce îl face interesant pentru un străin?
Ulli Brand: Când am început să studiez muzica, am avut un seminar despre folclorul european timp de câteva semestre. Acolo am intrat în contact cu folclorul din Europa de Est pentru prima dată. Ciocârlia pe care am cântat-o noi mult timp a avut o bază în aranjamentul Phoenix pentru această piesă, dar s-a văzut stilul nostru propriu de interpretare. Până astăzi, continui să ascult folclor românesc, din nou și din nou. Îmi plac melodiile, îmi plac ritmurile și faptul că vorbește despre emoții adânci, complexe.
M.M.P.: Stilul muzicii farfarello este greu de definit. Este acesta un avantaj, faptul că sunteți atât de versatili?
Ulli Brand: Poate fi un avantaj pentru cei din public – cei care sunt interesați de o muzică mai specială, cum e a noastră, sau pentru cei care ne cunosc deja și vin la concertele noastre. Pentru scopurile promoționale și atunci când dorim să explicăm ceea ce facem oamenilor care nu ne cunosc încă, este mai dificil.
M.M.P.: Care este aspectul sau detaliul care îți aparține numai ție, cel care îl face pe Ulli Brand să fie unic în interpretare?
Ulli Brand: De-a lungul anilor, am creat propriul meu stil de interpretare – în special când e vorba de chitară acustică, ritmică. Eu încă descopăr aspecte noi și lucrez la a deveni mai bun, în modul meu. Fiecare instrumentist serios creează și găsește în timp propriul mod, unic, în care cântă.
M.M.P.: Când un muzician poate interpreta orice, mai mult sau mai puțin, este un avantaj? Înseamnă că este capabil din punct de vedere tehnic sau, dimpotrivă, că nu are un stil propriu, o direcție?
Ulli Brand: Un muzician serios va fi capabil să cânte multe stiluri de muzică, foarte diferite, dar în opinia mea este mai important să găsești ceva al tău, să îți găsești propriul stil, propriul mod de interpretare, să ai un sunet diferit, personalizat al instrumentului.
M.M.P.: Cum reușești să păstrezi o relație profesională timp de 40 de ani, pe scenă și în spatele ei?
Ulli Brand: Cânți, și cânți, și cânți…
M.M.P.: Ce îți dorești pentru viitorul formației farfarello?
Ulli Brand: În primul rând, îmi doresc să rămânem cu toții sănătoși, bineînțeles. Pentru România îmi doresc concerte la care să participe mulți oameni, să ne bucurăm împreună, și colaborări cu muzicieni români. Pentru Germania, îmi doresc și acolo concerte sold-out și o primire bună pentru filmul pe care îl lansăm acum, despre farfarello.
Ulli Brand împreună cu Mani Neumann și Urs Fuchs – Trio farfarello – vor concerta luna aceasta pentru prima dată la Reșița. Concertul va avea loc la clubul Trust MC Reșița West (Bulevardul Alexandru Ioan Cuza 5-53) în 23 februarie, începând cu ora 19.00. Prețul biletului este de 40 de lei. Biletele pot fi achiziționate în data evenimentului, numai pe bază de rezervare, din cauza numărului limitat de locuri. Pentru detalii și rezervări organizatorii evenimentului vă stau la dispoziție la numărul de telefon: 0733939599.