Investiții care vor aduce Reșiței un profit uriaș! După cea mai lungă pârtie de schi din România, domeniul turistic Semenic va avea și cea mai lungă tiroliană! 

 

Proiectul de dezvoltare a domeniului turistic Semenic-Crivaia, derulat de Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, include – pe lângă domeniul schiabil care a început să prindă deja contur – și facilități pentru sezonul estival. Edilul Reșiței, Ioan Popa, a prezentat elementele care vor face zona Semenic una atractivă și profitabilă în orice perioadă a anului.

 

Cea mai lungă pârtie de schi din țara noastră, în lungime de aproape 6 kilometri, amenajată astfel încât să unească platoul montan Semenic cu zona de la baza muntelui, a fost deschisă pe 24 ianuarie, însă reprezintă doar un prima pas în conturarea viitorului domeniu turistic Semenic-Crivaia care va ocupa peste 20 de hectare. „Este cea mai lungă coborâre din țară, iar oamenii sunt de la entuziasmați până la uimiți. Nu le vine să creadă. Acesta este un lucru pe care, cel puțin în următorii ani, puțini vor putea să îl depășească. Este un asset pe care îl avem și pe care trebuie să îl exploatăm. Sunt trei pârtii cu grade diferite de dificultate, însă majoritatea sunt de dificultate reduse, familiale, genul de pârtii pe care toată lumea le recomandă, în care riscul de accidente e mai redus, poate să meargă și un copil mai mic, și o persoană mai în vârstă. Parcursul este prin zonă de foioase și confiere, stânga, dreapta ai pădure, în principiu nu ai probleme nici cu ceața, ca în golul alpin, unde dacă vremea este foarte urâtă nu știi unde să te orientezi – la noi nu există aceste riscuri”, a explicat primarul Reșiței, Ioan Popa.

 

Dezvoltarea domeniului turistic Semenic-Crivaia nu înseamnă, însă, numai facilități pentru sezonul de iarnă – pârtii, telegondolă, tunuri pentru zăpadă artificială –, ci și pentru celelalte anotimpuri: „Avem tiroliană de 1 kilometru, cea mai lungă tiroliană din Europa de Est; parc de aventură cu 27 de puncte diverse; un montagne russe cu scaune suspendate de două persoane cu acționare electromagnetică; trasee de cicloturism inclusiv pentru familii, lejere, în plan orizontal, până la Trei Ape, Gărâna, Brebu Nou și înapoi; piste de downhill pentru competiții; parcare multietajată de 460 de locuri la baza telegondolei”, a dezvăluit primarul Ioan Popa.

 

CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru schiori. Se deschide pârtia Semenic-Văliug, cu o lungime de 5,6 kilometri [FOTO]

 

Toate aceste elemente vor fi introduse în studiul de fezabilitate, în acest moment lucrându-se la upgradarea acestuia astfel încât, potrivit estimărilor municipalității, la sfârșitul lunii martie să fie scoase la licitație proiectul tehnic și execuția. „Termenul de execuție a proiectului tehnic este de circa șase luni. Cu alte cuvinte, cu puțină șansă, la sfârșitul anului în curs vom avea proiectarea gata și poate și o parte din lucrări executate. Eu aș vrea să reușim să facem măcar zona de înzăpezire artificială până în decembrie, iar gondola va trebui pusă în funcțiune în 2023. Dacă reușim să facem înzăpezirea artificială până la sfârșitul acestui an, atunci vom putea face pe parcursul întregului sezon transportul cu autobuzele de la baza pârtiei până pe Semenic”, a precizat Ioan Popa. Acesta a adăugat că încasările pe care societatea de transport urban a Consiliului Local, TUR, le-a făcut în weekend pe ruta Crivaia-Semenic, pentru a transporta schiorii, au rivalizat cu cele pe care le face într-o zi cu 15-20 de autobuze în oraș.

 

Primarul Ioan Popa estimează că activitățile turistice din zona Semenic-Crivaia vor putea genera un profit considerabil municipiului Reșița, care deține în proprietate terenul pe care se dezvoltă domeniul turistic: „Eu cred că dacă acest proiect va merge înainte manageriat într-un mod înțelept – am făcut regulament de construcții în zonă, reducem intravilanul Semenicului astfel încât să nu îl mobilăm cu tot felul de clădiri parazitare și ciudățenii ca în alte stațiuni – și dacă punem la dispoziție în Reșița capacități de cazare și autobuze care să îi ducă pe schiori până la Văliug și înapoi, va fi un proiect de mare, mare succes. Estimarea noastră este că la 2.000-3.000 de schiori pe zi vom avea încasări de 100.000 de euro. Aceste venituri înseamnă minimum 3 milioane de euro profit anual pentru orașul Reșița”.

 

 

Sursă foto: FB Banatul Montan

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite