În ședința de astăzi a Colegiului Prefectural Caraș-Severin a fost prezentat un raport privind efectele negative, pe termen scurt și mediu, produse economiei județului prin includerea unor vaste suprafețe de fond forestier, cu caracter preponderant de producție, în ariile naturale protejate.
Existența în Banatul Montan a elementelor naturale de interes naţional şi a ansamblurilor peisagistice cu o mare diversitate biologică, amintește în preambulul raportului Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice (DS) Caraș-Severin, a condus la instituirea în suv-vestul țării a regimului de arii protejate pentru patru parcuri naţionale și naturale: Domogled – Valea Cernei – 61.211 ha (23.185 ha în Caraş-Severin şi diferenţa în judeţele Mehedinţi şi Gorj), Cheile Nerei – Beuşniţa – 36.758 ha, Semenic – Cheile Caraşului – 36.161 ha şi Parcul Natural Porţile de Fier – 128.227 ha (74.774 ha în Caraş-Severin şi restul în Mehedinţi). Suprafaţa totală a acestor parcuri este de 117.969,30 ha, ceea ce reprezintă 36% din suprafaţa fondului forestier administrat de DS Caraş-Severin.
„Suprafaţa de protecţie strictă și integrală a acestor parcuri, conform zonării interne a acestora, este de 39.759,37 ha (12%), iar pe suprafața a 20.817 ha (6%) de pădure din zonele tampon a parcurilor, se aplică doar lucrări speciale de conservare, în scopul protecţiei şi conservării diversităţii biologice. Astfel, conform legislației, pe suprafața parcurilor sunt create zonări interne, care permit executarea unor lucrări silvice specifice, dar și zone de non intervenție unde sunt interzise intervențiile silviculturale”, arată Ion Tabugan. Potrivit acestuia, de pe raza celor patru parcuri se recoltează anual aproximativ 120 mii metri cubi de masă lemnoasă, echivalentul a circa 1 mc/an/ha, tăieri realizate „în concordanță cu legislația în vigoare, respectând întocmai prevederile amenajamentelor silvice în vigoare și Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1822/06.10.2020, referitor la Metodologia de atribuire în administrare a ariilor natural protejate”.
De asemenea, Banatul Montan are inclusă în prezent în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România o suprafaţă totală de 17.345,58 ha, respectiv 30% din totalul pădurilor virgine și cvasivirgine la nivel național. Totodată, în 2017, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a adoptat, la Cracovia (Polonia), înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a proprietăţii „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe (Albania/ Austria/ Belgium/ Bulgaria/ Croatia/ Germany/ Italy/ Romania/ Slovakia/ Slovenia/ Spain/ Ukraine)”. Judeţul Caraş-Severin a avut patru situri candidat, cu o suprafaţă totală de 17.597,8 ha (Izvoarele Nerei – 4,677,5 ha, Cheile Nerei Beuşniţa – 4.292,3 ha, Iauna Craiovei – 3.517,4 ha şi Domogled Coronini Bedina 5.110,6 ha), acestea fiind calificate și înscrise în Patrimoniului UNESCO.
În tot acest context, consideră Ion Tabugan, „extinderea zonelor de protecție strictă și integrală din cadrul acestor parcuri ar presupune restricționarea aplicării lucrărilor silviculturale pe încă o suprafață în plus de 19.434,17 ha, rezultând astfel o suprafață totală de 59.193,54 ha. Volumul de masă lemnoasă afectat de această majorare este de 53.279 mc, din care din produse principale 44.135 mc și produse secundare 9.144 mc. Astfel, accesul la resursa valorificabilă și de cea mai bună calitate este grevat de prezența a exagerat de multor arii naturale protejate, păduri virgine și cvasivirgine, rezervații științifice, care acoperă 60% din suprafața județului Caraș-Severin, suprapuse în cea mai mare parte a lor pe fondul forestier proprietate publică administrat de unitatea noastră”.
În consecință, subliniază șeful DS Caraș-Severin, extinderea zonelor de protecție strictă și integrală din cadrul parcurilor naționale „va avea un efect negativ atât asupra industriei de profil, cât mai ales asupra consumatorilor casnici care folosesc ca sursă de încălzire materialul lemnos”, în condițiile în care „aproape jumătate din gospodăriile din țară se încălzesc în sobe cu lemne, în mediul rural procentul acestora crescând cu până la peste 80%”. De asemenea, o extindere a zonelor de protecție „ar restricționa desfășurarea activităților tradiționale și dezvoltarea din punct de vedere turistic a acestor zone”, susține Tabugan. Argumentul acestuia: „în Caraș-Severin există o suprafață suficient de mare de terenuri acoperite cu păduri care fac obiectul unei întrețineri periodice și permanente, a aplicării unor tratamente silvotehnice specifice, cu o vastă experiență dobândită de-a lungul deceniilor de aplicare”. Nu în ultimul rând, directorul DS Caraș-Severin este de părere că extinderea zonelor de protecție strictă și integrală din cadrul acestor parcuri „ar putea conduce și la dezechilibre ale habitatelor, întrucât nu există nici un fel de studiu de specialitate care să justifice acest lucru”.
Direcţia Silvică Caraş-Severin, prin cele 17 ocoale silvice din subordine, administrează în prezent o suprafaţă de fond forestier de 348.503 ha, din care 324.457 ha (93%) fond forestier proprietate publică a statului și 24.046 ha cu contracte de pază și administrare pentru fondul forestier ai altor proprietari. Din suprafața totală de fond forestier, pădurile situate în judeţul Caraş-Severin ocupă 317.956 ha.