În plină criză de coronavirus, pompierii cărășeni, angrenați și ei în lupta împotriva epidemiei, au în față o altă provocare: incendiile de vegetație uscată. În medie, trebuie să intervină la două-trei pe zi, însă, din experiența anilor trecuți, acesta este doar începutul. Salvatorii avertizează că, în condițiile actuale, există riscul să nu reușească să facă față unui număr mare de intervenții.
Inspectorul șef al ISU „Semenic”, colonelul Cristinel Coneru, a lansat un apel către toți proprietarii de terenuri agricole care, odată cu încălzirea vremii, au dat startul sezonului incendiilor de vegetație uscată, punând în dificultate pompierii. Aceștia trebuie să se împartă, în această perioadă, între multiple misiuni, inclusiv în gestionarea fenomenului COVID-19.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că este o perioadă foarte dificilă. Noi ne facem datoria, mergem la intervenții, dar trebuie să se oprească! Să înțeleagă că se poate întâmpla să solicite să vină pompierii să stingă că le ia foc casa și să nu avem pe cine să mai trimitem. Îmi pare rău că transmitem un astfel de mesaj, dar cred că ar trebui să înțeleagă și să nu mai incendieze grădinile, pajiștile și, în general, terenurile agricole. Să ne lase să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut. Să ne lase să ne facem datoria!”, a transmis colonelul Cristinel Coneru.
„Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au viața cea mai grea în această perioadă. Au, zilnic, accidente, incendii și asigură la capacitate maximă și restul de activități legate de deplasarea, transportul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus la Timișoara, a persoanelor suspecte”, a subliniat, la rândul său, prefectul Cristian Gâfu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat asigurări că, după depășirea crizei de coronavirus, va analiza situația pentru a găsi soluții de responsabilizare a UAT-urilor și a serviciile locale pentru situații de urgență în problema incendiilor de vegetație uscată.