După ce au obținut un rezultat istoric în Caraș-Severin reușind să câștige președinția Consiliului Județean, Primăria municipiului reședință de județ și, totodată, primăriile a… 5 din cele 6 orașe (căci la Oravița numai primar PSD nu este!), liberalii încep să piardă teren și sunt obligați să facă față unor noi presiuni electorale într-o perioadă extrem de agitată politic și cu o guvernare legată la mâini de situația finaciară generată de pandemie.
Doi dintre primari, Manu Dănilă (foto stânga) de la Bocșa și Gheorghe Românu (foto centru) de la Anina, sunt în poziția de a genera alegeri anticipate în orașele lor. La Bocșa, pe fondul unor dezamăgiri, dar și, sau poate mai ales, din cauza unor probleme de sănătate, Emanuel Dănilă și-a dat demisia din funcția de primar. La Anina, după ce a fost reales la mustață, Gheorghe Românu plătește pentru o mare prostie: a făcut parte din Consiliul de Administrație al unei școli finanțate de către primăria pe care o conducea și la acea vreme. Deși Românu a atacat decizia de incompatibilitate dată de către Agenția Națională de Integritate (ANI), Justiția a considerat că „domnia și prostia” se plătesc și că, deși este un fapt aparent minor, unde-i lege n-ar trebui să mai fie loc și de tocmeală.
Liberalii îl pierd și pe viceprimarul Cornel Simovici de la Berliște, acesta fiind condamnat cu suspendare de către Judecătoria Oravița pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului, sentință care apare ca nemaifiind recurată.
În toate cazurile, mingea este la prefectul Cristian Gâfu. În cazul Bocșa, acesta așteaptă referatul de specialitate al secretarului orașului cu privire la demisia primarului, referat cerut de lege. „Domnul Emanuel Dănilă și-a înregistrat demisia la Instituția Prefectului. Săptămâna viitoare voi lua legătura cu secretarul orașului Bocșa. Am înțeles că și-a înaintat-o și acolo, iar secretarul trebuie să întocmească un referat în acest sens, referat pe care îl înaintează prefectului, urmând ca după ce este referatul înaintat, Instituția Prefectului să emită ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului. Voi lua legătura și cu primarul orașului Bocșa pentru că a ieșit din carantina pentru COVID și este în covalescență și vreau să mă asigur clar că intenția lui este de a demisiona și, de asemenea, vreau să văd, să analizez și ce adresă a depus la Primăria Bocșa. Vorbim, totuși, de niște alegeri care ar trebui să urmeze. Trebuie să vedem efectiv toate actele, nu numai actul depus la Instituția Prefectului Caraș-Severin”, a declarat prefectul Cristian Gâfu pentru resita.ro.
„În cazul Anina, în momentul când Agenția Națională de Integritate ne va înainta decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și punctul său de vedere, vom analiza și vom vedea dacă o să ne aflăm, de asemenea, în situația încetării mandatului unui ales local pe caz de incompatibilitate. Instituția Prefectului Caraș-Severin nu a fost parte în proces, încât să mă exprim acum. Știu că dl Românu s-a aflat în conflict de interese, dar în perioada 2016-2018 și atunci legislația în domeniul Agenției Naționale de Integritate s-a modificat de câteva ori prin unele decizii a Înaltei Curți de Casație, mi se pare și printr-o decizie a Curții Constituționale... Nu știu, trebuie verificat exact ce legislație a fost în momentul în care a fost el incompatibil. În funcție de legislația care a fost atunci aplicabilă, la momentul incompatibilității, se aplică și sancțiunea”, mai spune Cristian Gâfu.
Oricâte chichițe s-ar căuta, este greu de crezut că se pot evita alegerile anticipate. Alegeri care găsesc PNL și coaliția de guvernare într-o perioadă nu tocmai propice scrutinurilor. Dar asta-i ultima dintre grijile liberalilor cărășeni, grija principală este dacă nu cumva vor urma și alți primari…
Probleme sunt, însă, și la PSD. Ieri s-a întrunit la Caransebeș, în fieful liderilor județeni ai partidului Silviu Hurduzeu și Ion Mocioalcă, Comitetul Executiv Județean interimar al Organizației social-democrate Caraș-Severin. Care a hotărât suspendarea din partid pentru un an a mai multor aleși locali și județeni. este vorba despre primarii Luca Mălăiescu (foto dreapta) – Oțelu Roșu, Dumitru Ursu – Oravița, Ion Velescu – Luncavița, Ion Peia – Obreja, consilierii județeni Gabriela Stuparu și Ioan Crina, dar și consilieri locali – cazul aleșilor municipali din din Caransebeș. Luca Mălăiescu spune că nu este prima oară când la vârful filialei județene a partidului se iau decizii nestatutare, așa că va contesta în instanță hotărârea adoptată ieri la Caransebeș. „Un comitet executiv interimar nu poate exclude sau suspenda din partid, fără îndoială voi ataca această măsură nestatutară. Tot ce s-a întâmplat ieri este o manevră ca, la congresul organizației județene a PSD, actuala conducere apropiată de dl Mocioalcă, respectiv dl Hurduzeu, să nu aibă contracandidat”, ne-a declarat Luca Mălăiescu.
Surse foto: expressdebanat.ro, infocs.ro